Länsi-Savo: Maahanmuuttajia on moneen lähtöön 12.6.2011
MTV3:n tilaaman tutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat asenteiden ulkomaalaisia kohtaan muuttuneen kielteisimmiksi.
Tulokset noudattelevat parin viime vuoden aikana tehtyjen muiden selvitysten ja mittausten kehitystä.
Tärkeää on huomata, että tämänkertainen kysymyksenasettelu koski nimenomaan sitä, kuinka vastaaja mieltää asenteiden muuttuneen koko yhteiskunnassa. Henkilökohtaista suhtautumista ei tiedusteltu. Tämänkin vuoksi tuloksiiin kannattaa suhtautua varovasti.
Vaikka maahanmuuttopolitiikka ei noussut eduskuntavaalien keskeiseksi kysymykseksi, keskustelua on silti käyty viime kuukausina enemmän kuin muulloin. Taustalla ovat esimerkiksi perussuomalaisten piiristä esiin nostetut maahanmuuttokriittiset teemat.
Oleellista on joka tapauksessa hahmottaa, mistä puhutaan. Maahanmuuttokeskustelussa menevät helposti puurot ja vellit sekaisin.
Kun puhutaan maahanmuutosta ja ulkomaalaisista, rinnastetaan helposti samaan joukkoon ulkomailta tulevat yliopistojen huippututkijat ja Nokian insinöörit, lääkärit ja hoitajat, kiintiöpakolaiset ja turvapaikanhakijat.
Varsinaista ylimalkaisuutta edustaa perinteinen asennoituminen, jonka mukaan ulkomaalaiset vievät meiltä työt.
Todellisuudessa huippuammattilaisten ohella monessa perustyössäkin maahanmuuttajat ovat jo nyt tärkeä ja tarpeellinen osa työvoimaa. Varsinkaan pääkaupunkiseudun monilla palvelualoilla palvelut eivät muuten enää toimisi.
Suomi on jo nyt monikulttuurinen maa, halusimmepa tai emme. Metsäläisyyteen ei ole paluuta eikä eristäytymiseen tarvetta.
Tarvitsemme asiallisen, selkeän ja vastuullisen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan, mutta ennen kaikkea tarvitsemme nykyaikaista, avointa suhtautumista kansainvälisyyteen.
Tosiasia lienee, että suomalaisten varauksellinen suhtautuminen maahanmuuttajiin juontaa juurensa osittain siitä, että vielä liian harvalla on aitoja kontakteja ulkomaalaisiin.
Outoa vierastetaan, tuttua osataan arvostaa. Aika tekee tässä toivottavasti tehtävänsä.