maanantai 13. kesäkuuta 2011

YLE: Marjanpoimijoiden asumukset vaarallisia

YLE Vega: Marjanpoimijoiden asumukset vaarallisia 13.6.2011

Ulkomaalaiset marjanpoimijat majoitetaan usein ahtaisiin rakennuksiin, joiden paloturvallisuudesta ei ole huolehdittu. Epäkohdat selviävät Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen tekemästä selvityksestä.

Joillakin tiloilla on majoitettuina jopa 140 marjanpoimijaa. Yleensä viranomaisilla ei ole tietoa majoituksen laajuudesta, sillä vain harvat tilat ilmoittavat tästä toiminnastaan.

Kevään aikana pelastuslaitos on tarkastanut parikymmentä tilaa Varsinais-Suomessa. Palotarkastaja Eerik Virtasen mukaan majoitustiloissa on havaittu useita puutteita.

- Niistä puuttuvat hätäuloskäynnit, palovaroittimia ei ole, myös sammutusvälineet puuttuvat eikä pelastautumisohjeita ole käännetty työntekijöiden äidinkielelle. Lisäksi ahtaisiin asuintiloihin on majoitettu liian monta ihmistä, luettelee Virtanen.

- Esimerkiksi eräällä tilalla marjanpoimijat nukkuivat konehallissa, jonka ikkunaa ei saanut avattua. Puutteellisistakin majoitustiloista poimijoilta peritään vuokraa, kertoo Virtanen.

Tietämättömyyttä ja piittaamattomuutta

Pelastuslaitos kehottaa majoitusta tarjoavia marjatiloja ottamaankin yhteyttä joko pelastuslaitokseen tai kunnan rakennustarkastajaan. Pelastuslaitoksen nyt tarkastamat tilat ovat suhtautuneet myönteisesti tarkastuksiin, ja yhteisvoimin on pystytty toteuttamaan toimia, joilla olosuhteita on saatu parannetuksi.

Palotarkastaja Eerik Virtasen mukaan majoitustilojen puutteet marjatiloilla ovat johtuneet lähinnä tietämättömyydestä, eivät välinpitämättömyydestä.

- Ulkomaalaisten kausityöntekijöiden määrä on nopeasti kasvanut, eikä tiloilla yksinkertaisesti ole ymmärretty kiinnittää huomiota riittävään paloturvallisuuteen, arvelee Virtanen.

Sauvon tapaus herätti toimimaan

Majoitukseen käytetyn rakennuksen sopivuus tähän tarkoitukseen on aina tarkistettava ja huolehdittava asianmukaisista paloturvallisuustoimista.

Majoitustilojen asianmukaisuus ja paloturvallisuus ovat välttämättömiä työntekijöiden turvallisuuden ja maatilayrittäjän oikeusturvan kannalta. Jos majoitustilat eivät täytä määräyksiä, niin tulipalon syttyessä voi tilan omistaja pahimmassa tapauksessa saada syytteen kuolemantuottamuksesta.

Kesällä 2008 ulkomaalainen marjanpoimija kuoli Sauvossa kausityöläisten majoitustilojen palaessa poroksi. Tämän tapauksen jälkeen pelastusviranomaiset heräsivät tiedostamaan marjanpoimijoiden majoitustilojen ongelmat.

Vuosittain Suomeen tulee kesän aikana yli 10 000 ulkomaalaista kausityöntekijää.