Hbl, pääkirjoitus: Mikael Kosk: Studieavgift illa övervägd 10.1.2013
Det är avgiftsfriheten som är en konkurrensfördel.
117 riksdagsledamöter har skrivit på en lagmotion om att göra det möjligt att uppbära terminsavgifter för studerande som kommer utanför EU- och EES-området. Det är svårt att förstå vilken brådska motionärerna, av vilka en stor del hör till regeringspartier, har att springa före regeringsprogrammet. Enligt det ska en eventuell terminsavgift utvärderas utifrån ett experiment som pågår i några år. De hittillsvarande erfarenheterna är föga uppmuntrande – terminsavgifterna har inte gett ekonomisk vinst och inte hjälpt att internationalisera högskolorna.
Motionens motiveringar är på ostadig grund. Man tänker sig att öka utbildningsexporten och sysselsättningen i undervisningssektorn. Och att antalet utländska studerande inte ska sjunka utan öka.
Den verklighetsfrämmande föreställningen att studier i Finland är hett eftertraktade på en internationell marknad är till skada för högskolornas utveckling. I Sverige rasade andelen studerande utanför EU och EES efter att man tog i bruk en terminsavgift. Det kräver stora ansträngningar att nå en betalande kundkrets, hård marknadsföring och bästa renommé.
Förslaget om terminsavgifter är kanske inte direkt rasistiskt som en riksdagsledamot antytt, men det lider av en trångsynt kalkyl av nytta och kostnader. Större delen av dem som studerat färdigt stannar och de som flyttar för med sig kunskap och ger landets högskoleväsende det anseende som det behöver.
Från början av året får universiteten mer pengar ju fler utländska medborgare de har på lönelistan. Det smakar diskriminering av inhemska forskare. En terminsavgift som diskriminerar vissa utländska studerande skulle göra internationaliseringslinjen fullständigt motstridig.