Vantaan Sanomat, pääkirjoitus: Mamu-herätys, nyt! 5.11.2014
Kaupunkien budjettikierrokset ovat täydessä vauhdissa. Pääkaupunkiseudun jokaisessa kaupungissa nousee yksi asia samalla tavalla tulevaisuuden huolena: vieraskielisten maahanmuuttajien osuus kasvaa vauhdilla, ja tuo pääosan väestönkasvusta seudulle.
Tulevaisuudessa vieraskieliset voisivat paikata työvoimapulaa suurten ikäluokkien ikääntyessä. Huoli on kuitenkin se, että jos vieraskielisten asema säilyy nykyisellään, he eivät tuo ratkaisua työvoimapulaan, vaan vahvistavat sosiaalista eriarvoisuutta yhteiskunnassa ja asuinalueilla sekä tuovat turvattomuutta epätasa-arvoisen asemansa takia.
Vieraskielisiä on nyt reilut 10 prosenttia pääkaupunkiseudun väestöstä. Vuonna 2030, siis 15 vuoden päästä, joka neljännen pääkaupunkiseutulaisen arvioidaan olevan vieraskielinen.
Jos maahanmuuttajien työttömyys ja muu yhteiskunnallinen asema säilyy nykyisellään, silloin yhteyskuntarauhamme erityisesti pääkaupunkiseudulla on uhattuna.
Niin sanottu kotouttaminen on kaikkien itseään kunnioittavien päättäjien asialistalla korkealla. Samaan aikaan esimerkiksi suomenkielen kursseja ei ole riittävästi. Eli siihen tyssää kotouttamisen todellisuus.
Jos nyt ei herätä oikeasti tähän ongelmaan, lapsemme ovat vaikeuksissa. Vieraskielisistä maahanmuuttajista ei saada sitä työvoimareserviä, josta on uneksittu. Vieraskieliset ajautuvat yhteiskunnan syrjäytyneiden ytimeen, eivätkä he välttämättä ole yhtä rauhallisia kuin suomalaiset syrjäytyneet.
keskiviikko 5. marraskuuta 2014
Vantaan Sanomat: Mamu-herätys, nyt!
klo
9.00
Avainsanat:
kielenopetus,
kieli,
maahanmuuttajat,
syrjäytyminen,
turvallisuus,
työttömyys,
työvoimapula