lauantai 10. lokakuuta 2015

Iltalehti: Nyt puhuu Irakin suurlähettiläs: "Irak pitää terroristit poissa Suomesta"

Iltalehti: Nyt puhuu Irakin suurlähettiläs: "Irak pitää terroristit poissa Suomesta" 10.10.2015

Irakin Suomen-suurlähettiläs vastustaa irakilaisten turvapaikanhakijoiden pakkopalautusta, mutta tukee osan päätöstä matkustaa takaisin kotimaahansa.



Irakin Suomen suurlähetystön edustalla Helsingin Kulosaaressa kävi kova kuhina perjantaina iltapäivällä.

Kymmenisen irakilaista turvapaikanhakijaa odotti pääsyään suurlähettilään puheille.

Irakin Suomen-suurlähettiläs Saad A. W. Jawad Kindeel neuvoo parhaillaan irakilaisia turvapaikanhakijoita, jotka haluavat mennä takaisin kotimaahansa.

- Heillä on vaihtelevia syitä. Monet ovat pettyneitä, sillä heitä on johdettu harhaan siitä, millaista Suomessa olisi. He ovat huomanneet, että Suomessa heidän olonsa ei ole sen parempi kuin Irakissakaan. On parempi mennä takaisin kotiin - huolimatta siitä kaikesta rahasta, jonka he ovat antaneet ihmissalakuljettajille, Kindeel toteaa.

Hänen mukaansa Irakin suurlähetystö pyrkii tarjoamaan takaisin Irakiin haluaville turvapaikanhakijoille passin mahdollisimman pian. Ensi viikolla suurlähetystö saa niitä lisää.

- Koska emme odottaneet tulijoita näin paljon, passit loppuivat. Niitä on tähän mennessä hakenut noin 100 turvapaikanhakijaa. Toiset sata ovat odottamassa.

Suurlähetystössä työskentelee nyt noin 20 ihmistä, jotka tukevat irakilaisia turvapaikanhakijoita muun muassa asiakirjojen kanssa.

- Yritämme järjestää turvapaikanhakijoille kaiken, mitä heiltä puuttuu, kuten lääketieteellistä apua.

"Koulutettuja"

Kaksi vuotta Suomessa suurlähettiläänä ollut Kindeel toteaa, että monet suurlähetystöön tulleista odottivat saavansa Suomessa kunnollisen elämän. Kindeelin mukaan irakilaiset pakenevat sotaa, ja suurin osa heistä on ollut jo Irakin sisäisinä pakolaisina.

Kindeel kuvailee monien olevan korkeasti koulutettuja ja hyvin toimeentulevia. Terroristien vuoksi he ovat joutuneet jättämään kotinsa ja työnsä, osa on menettänyt rakkaansa.

- He voivat vielä olla Suomelle hyödyllistä työvoimaa. Monet heistä haluavat jäädä Suomeen vain väliaikaisesti - siihen saakka, kunnes Irak on vapautunut terroristeista, Kindeel sanoo.

- Irak ei voi selviytyä yksinään niin suuresta humanitaarisesta tehtävästä - samalla kun olemme vastuussa Daeshia vastaan taistelusta etulinjassa.

Haastattelussa Kindeel käyttää Isis-terroristiryhmästä nimeä "Daesh".

- Irak pitää terroristit poissa Suomesta: mikä uhkaa Irakia, uhkaa myös Suomea. Irak taistelee terroristiryhmiä vastaan valtuutettua sijaissotaa muun maailman puolesta. Terroristiryhmät eivät ole pelkästään Irakin vihollisia - heidän maalitaulunsa on koko maailma, Kindeel perustelee.

Suurlähettiläs vetoaa suomalaisia hyväksymään irakilaiset turvapaikanhakijat.

- Heille on annettava humanitaarista apua: tarjota kunnollinen majoitus, terveydenhuolto, lasten koulutus ja vähintään hyväksyttävä elämänlaatu.

Hän vakuuttaa, että Irakissa ei rohkaista ihmisiä lähtemään pois kotimaastaan, vaan pikemmin taistelemaan terroristeja vastaan.

Ei pakkopalautusta

Kindeel vastustaa irakilaisten turvapaikanhakijoiden pakkopalautusta kotimaahansa.

- Emme hyväksy pakkopalautusta emmekä kannata ihmisten pakottamista takaisin Irakiin. Suomen pitäisi löytää irakilaisille toinen maa, minne he voivat mennä.

Pitäisikö myönteisen päätöksen kriteerit olla Suomessa nykyistä tiukempia irakilaisille?

- Suomen oikeus on asettamassa politiikkaa, joka syrjii turvapaikanhakijoita maantieteellisesti. Turvallisina provinsseina pidetyistä tulevia turvapaikanhakijoita ei hyväksyttäisi. En pidä linjausta reiluna, vaan erimielisyyttä aiheuttavana, Kindeel vastaa.

- Etukäteen ei voi päättää, että ei hyväksytä tietyiltä alueilta tulleita turvapaikanhakijoita. Vielä pahempi on, jos päätös perustuu etniseen, uskonnolliseen tai kansalliseen syyhyn.

Kindeelin mielestä harkinta turvapaikasta pitää tehdä tapauskohtaisesti jokaisen hakijan kohdalla.

- Myös turvallisina pidetyissä provinsseissa ihmisten elämä voi olla uhattuna.

Aputarjous

Kindeel kertoo, että Irakin suurlähetystö on pyytänyt suomalaisilta viranomaisilta lupaa vierailla vastaanottokeskuksissa ja selvittää irakilaisten turvapaikanhakijoiden taustaa.

- Emme ole saaneet vielä vastausta, kysyimme lupaa ulkoministeriöltä melkein kaksi viikkoa sitten. Haluamme nyt selvittää Suomeen jäävien olosuhteet.

Kindeelin mielestä Suomen pitäisi ottaa vastaan irakilaisia turvapaikanhakijoita nykyistä enemmän.

- Jos Suomi ottaisi vastaan enemmän irakilaisia turvapaikanhakijoita, maa ei silti olisi lähelläkään Ruotsin, Norjan ja Tanskan irakilaisten määrää. Ruotsissa on irakilaisia 150 000, Suomessa nyt runsas 15 000.

Helsingistä on lennettävä Irakiin Istanbulin kaupungin kautta.

Onko Irakiin turvallista palata?

- Monissa Irakin maakunnissa on turvallista ja siellä vietetään normaalia elämää. Poikkeuksia ovat ne osat maasta, jotka käyvät sotaa Daeshia vastaan. Jos pysyy poissa sota-alueelta, Irakissa on turvallista, Kindeel selvittää.

- Voisimme kukistaa Daeshin kuukausissa, jos saisimme tarpeeksi apua. Ikäväkseni on sanottava, että emme saa tarpeeksi kansainvälistä apua. Jos Irak jätetään yksin taistelemaan Daeshia vastaan, taistelu voi jatkua vuosia.