maanantai 12. lokakuuta 2015

MTV: Soini: Pakolaisten vastaanotto suoraan Turkista olisi järkevää

MTV: Soini: Pakolaisten vastaanotto suoraan Turkista olisi järkevää 12.10.2015

Pakolaisten vastaanotto Turkista on paljon järkevämpää kuin laittomasti EU:hun tulleiden siirtely jäsenmaasta toiseen, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Soini ei ota kantaa siihen, mikä verran Suomi olisi valmis kasvattamaan pakolaiskiintiöitään Turkista siirrettävien pakolaisten takia.

– Me emme mene nyt asioiden edelle, Soini sanoi Luxemburgissa EU:n ulkoministerikokouksen alla.

EU:ssa kaavaillaan jopa satojentuhansien rekisteröityjen pakolaisten vastaanottoa Turkkiin perustettavilta leireiltä. Virkamieslähteiden mukaan asia ei ole vielä ajankohtainen, sillä ensin unionin ulkorajojen valvontaa pitää tehostaa, jotta laiton maahantulo saataisiin hallintaan.

Pakolaisten siirtoa unionin ulkopuolelta pidetään kestävämpänä ratkaisuna kuin Kreikkaan ja Italiaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden siirtämistä muualle Eurooppaan.

– Paljon järkevämpää on ottaa pakolaisstatuksella olevia ihmisiä, joiden asia on tutkittu ja jotka eivät ole ihmissalakuljetuksen uhreja, kuin sallia ihmiskauppa, jossa ihmisiä jopa tukehtuu kontteihin ja hukkuu Välimereen, Soini sanoi.

EU-maat ovat sopineet 160000 Kreikkaan ja Italiaan tulleen turvapaikanhakijan jakamisesta keskenään.

EU:n ulkopuolelta tulevien pakolaisten siirroissa puhutaan paljon isommista lukumääristä. Toistaiseksi jäsenmaat ovat sopineet vasta 20000 pakolaisen vastaanotosta maakohtaisten kiintiöiden mukaan.