Ilta-Sanomat: Kempeleessä odotetaan Sipilän kotiin tulevia turvapaikanhakijoita ristiriitaisin tuntein - lähinaapurit kauhuissaan 9.1.2016
Juha Sipilän naapurustossa odotetaan ristiriitaisin tuntein turvapaikanhakijoiden saapumista pääministerin tyhjillään olevaan taloon.
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti neljä kuukautta sitten antavansa Kempeleen-talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön vuodenvaihteen jälkeen. Sen jälkeen naapurustossa on odotettu uusien naapurien saapumista ristiriitaisin tuntein. Osa ottaa tulijat vastaan mielellään, osa toivoisi, että asian voisi vielä perua – ja loput kokevat, että tilanne voi olla paitsi uhka, myös mahdollisuus.
– Kauhulla täällä odotellaan, että milloin talo asutetaan, kertoo kempeleläinen perheenisä, jonka talon takapihan näkymä antaa suoraan Sipilän taloon päin.
Kuntalaisten asenne turvapaikanhakijoihin on kiristynyt ilmoituksen jälkeen. Kempeleessä on järjestetty muun muassa mielenosoitus turvapaikanhakijoita vastaan sen jälkeen kun kunnassa tapahtui epäilty raiskaus. Tekijäksi epäilty on 17-vuotias ulkomaalaistaustainen nuorukainen.
– En ollut asiasta kauhean mielissäni alun pitäenkään, eikä raiskaus muuttanut minun eikä muidenkaan mielipidettä yhtään parempaan suuntaan, perheenisä kertoo.
Aiotteko olla yhteydessä tuleviin naapureihinne ja kenties auttaa heitä sopeutumaan Kempeleeseen?
– Minulla ei todellakaan ole minkäänlaista halua olla heidän kanssaan missään tekemisissä.
”Voin neuvoa, jos niikseen tulee”
Sipilän naapurustossa asiaa suostutaan kommentoimaan vain nimettöminä, sillä asiasta on tullut arka aihe.
– Etenkin täällä olevat lapsiperheet ovat kauhuissaan. Itse ajattelen niin, että se riippuu siitä, millaista väkeä taloon tulee. Jos tulijat ovat perheitä, se voi olla hyväkin asia. Tätä mieltä olen ollut alusta lähtien, kertoo rakenteilla olevaa taloaan lämmittävä mies.
Oletko valmis tarvittaessa opastamaan tulevia naapureitanne?
– No mikä ettei. Voin neuvoa, jos niikseen tulee.
Muutaman sadan metrin päässä asuvan monilapsisen perheen äiti on sanonut miehelleen, ettei halua olla ainoana aikuisena kotona yötä silloin, kun Sipilän talo saa uudet asukkaat.
– En tiedä, mikä siinä hirvittää, mutta siltä minusta tuntuu. Toisaalta, ihmisiähän tässä ollaan, ja hekin ovat ihmisiä, hän sanoo imeväisikäinen vauva sylissään.
– Eniten varmaan mietityttää se, että entäs jos tulijoilla on traumoja, joihin he eivät ole saaneet vielä apua. Tai jos he jäävät työttömiksi ja turhautuvat. Että millaisia vaikutuksia sillä sitten voi olla meihin muihin. Kulttuurierot eivät sillä tavalla mietitytä.
Perheenäitikin toivoo, että tulijat olisivat lapsiperheitä. Se auttaisi ainakin naapurustoa sopeutumaan tilanteeseen.
– Olen mieheni kanssa keskustellut, että toisaalta voisi olla hyväkin ottaa kontaktia mahdollisimman pian ja käydä vaikka esittäytymässä. Tässä lähellähän on tuo puisto, jossa hekin sitten varmaan tulevat käymään.
Oletko valmis naapurina opastamaan tulijoita Kempeleen tapoihin ja mahdollisuuksiin?– Kyllä varmasti, jos yhteinen kieli löytyy.
Perheenäidin mukaan naapurustossa on paljon lapsiperheitä, että leikkikavereista ei ainakaan tule pula.
– Täällä saa helposti pystyyn pihapelejä. Ja lasten kouluissa järjestetään paljon kaikenlaisia tapahtumia, joihin kannattaa ottaa osaa. Itse käyn lasten kanssa kirjastossa ja Zimmarissa uimassa viikoittain. Eikä kaikkiin harrastuksiin tarvitse täällä edes rahaa. Läheisen koulun luistelukenttäkin on tosi hyvä, äiti mietiskelee.
”Mukava tutustua erilaisiin ihmisiin”
Kauempana varovaisesta naapurustosta, kauppakeskus Zeppelinissä, kuntalaiset ovat avoimempia kommentoimaan asiaa nimellään.
Kempeleläinen Teemu Moilanen kuvailee kuntalaisten tuntoja turvapaikanhakijoiden suhteen ristiriitaisiksi – jotkut tykkäävät ja jotkut eivät.
– Pitäisi olla tarkka se harkinta, ettei tule väärinkäyttöä, Moilanen näkee.
Irja Matikainen ja hänen tyttärensä Rebekka näkevät tilanteessa myös hyvää. Marraskuinen raiskaus vaati uuden mietintätauon, mutta sekään ei kääntänyt Matikaisia turvapaikanhakijoita vastaan:
– Pitää ottaa sellaisia ihmisiä, jotka oikeasti tarvitsevat apua, Rebekka Matikainen toivoo.
Syksyn tapahtumat ovat herättäneet hänen kaveripiirissään myös vastustusta.
– Moni ei uskalla liikkua yksin. Kempelehän on ollut turvallinen paikka ennen.
Irja Matikainen kertoo, että raiskaus oli kova juttu äidillekin.
– Puhuimme Rebekan kanssa siitä, että illalla ei välttämättä tarvitse yhdeksän jälkeen kulkea ulkona lainkaan.
Matikaiset ajattelevat, että voisivat lähestyä turvapaikanhakijoita ja opastaa heitä uuden asuinkunnan tavoille. Tärkeintä on, etteivät tulijat jäisi kotiin neljän seinän sisälle.
– Olisi tosi mukavaa, että voisi tutustua erilaisiin ihmisiin, Irja Matikainen näkee.