perjantai 22. tammikuuta 2016

Yle: Maahanmuuttovirasto varautuu isoon tulijamäärään tänäkin vuonna

Yle: Maahanmuuttovirasto varautuu isoon tulijamäärään tänäkin vuonna 22.1.2016

Maahanmuuttovirasto julkisti tänään luvut viime vuoden tulijamääristä. Vuoden 2015 aikana tehdyistä turvapaikkapäätöksistä 41 prosenttia oli kielteisiä.

Turvapaikanhakijoiden määrä yllätti Maahanmuuttoviraston viime vuonna. Vuoden loppuun mennessä turvapaikkaa oli hakenut 32 476 henkilöä. Tilanteen poikkeavuudesta kertoo se, että syksyllä yhden viikon aikana turvapaikkaa haki lähes 4 000 ihmistä, joka vastaa normaalia vuosittaista turvapaikanhakijamäärää Suomessa.

Uusia vastaanottokeskuksia jouduttiin perustamaan hyvin nopealla aikataululla. Tänä vuonna valtion budjetissa on varauduttu 15 000 turvapaikanhakijan tuloon, mutta turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä kertoo sisäministeriön ja Maahanmuuttoviraston valmistautuvan myös suurempiin määriin.

– Teemme jatkuvasti suunnitelmia sen varalle, että jos tulee 30 000 hakijaa tai 50 000 hakijaa, niin tiedetään mitä tehdään, Similä sanoi perjantaina Maahanmuuttoviraston tiedostustilaisuudessa.

Akuutein ongelma syksyllä syntyi tulijoiden majoittamisen kanssa. Vastaanottokeskuksia Suomessa oli vielä viime vuoden alkupuolella 20. Yksiköitä on tällä hetkellä noin 150.

– Tällä hetkellä kapasiteetti vastaa tulijamääriä ja meillä on jonkin verran reserviäkin. Varaudumme suurempiin määriin kuin vuonna 2014 ja meillä on varautumissuunnitelmia, että emme tule yllätetyksi tänä vuonna, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen kertoo.

41 prosenttia viime vuoden turvapaikkapäätöksistä kielteisiä

Viime vuonna tehdyistä turvapaikkapäätöksistä 1 307 oli kielteisiä, joka vastaa 41 prosenttia päätöksen saaneista hakijoista. Suurin osa päätöksistä koski ennen syksyn tulijapiikkiä saapuneita turvapaikanhakijoita.

Turvapaikkahakemuksia myös raukesi huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Yleisimpänä syynä raukeamiselle oli hakemuksen peruuttaminen. 1 094 hakemusta jätettiin Suomessa tutkimatta esimerkiksi Dublin-asetuksen vuoksi. Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijan pitää rekisteröityä siinä maassa, johon hän saapuu ensimmäisenä.

Yhteensä turvapaikkapäätöksiä tehtiin 7 466.

Sisäministeriössä on tekeillä tarkempi analyysi turvapaikanhakijatilanteen kehittymisestä. Sen on tarkoitus valmistua tammikuun loppupuolella.