maanantai 18. tammikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoita lahjottu 50–200 eurolla antamaan valtakirjoja – Poliisi: Taustalla yksi ja sama lakiasiaintoimisto

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoita lahjottu 50–200 eurolla antamaan valtakirjoja – Poliisi: Taustalla yksi ja sama lakiasiaintoimisto 18.1.2016

Poliisin turvapaikkapuhutteluissa on tullut ilmi tapauksia, jossa juristit ovat lahjoneet turvapaikanhakijoita allekirjoittamaan avoimen valtakirjan asioidensa hoitamisesta.
Asianajajaliitto varoitti asianajajapäivien yhteydessä huolestuttavasta ilmiöstä oikeudenhoidossa.

Liiton tietoon on tullut lukuisia tapauksia, joissa turvapaikanhakijoita oli lahjottu allekirjoittamaan avoin valtakirja turvapaikka-asioidensa hoitamisesta valtion oikeusapurahojen toivossa.

Kielitaidottomat pakolaiset eivät olleet aina edes tienneet, mihin nimensä laittavat.

Asianajajaliiton puheenjohtajan Risto Sipilän mukaan turvapaikanhakijoita lahjoneet eivät ole olleet asianajajia ja osalla ei ole välttämättä ollut oikeudellista koulutusta lainkaan.

– On törkeää, että pakolaisten tietämättömyyttä käytetään hyväksi, Sipilä linjasi liiton tiedotteessa ja muistutti, että liiton jäsenelle asiasta koituisi seurauksia.

– Epäeettisesti toimiva asianajaja voi menettää oikeuden harjoittaa ammattiaan.

50–200 euroa valtakirjasta

Asianajajaliitto sai tiedon lahjomisyrityksistä Itä-Uudenmaan poliisilta.

Rikoskomisario Risto Purastie kertoo, että lahjomiset ovat tulleet ilmi turvapaikkapuhutteluissa ja niitä on poliisin tiedossa ”muutamia”.

– Tämä tuli aivan yllättäen ilmi loppuvuodesta, kun turvapaikanhakijat kyselivät, että kannattaako käyttää avustajaa, joka tarjoaa rahaa toimeksiannosta. Tietoon tulleissa tapauksissa tarjotun rahan määrä vaihteli 50 eurosta 200 euroon, ja he olivat käyneet tätä varten vastaanottokeskuksissa. Rahantarjoajat olivat yhdestä ja samasta, helsinkiläisestä lakiasiaintoimistosta.

Purastie sanoo, että toiminnassa on selkeästi ”rahastuksen maku”, mutta poliisi on ollut toistaiseksi voimaton puuttumaan tilanteeseen.

– Kyse ei siis ole asianajajista, he eivät lähtisi tällaisiin tyhmyyksiin. Pikemminkin oikeudenkäyntiavustajista, joilla on nopea hyödyntavoittelu mielessä. Vasta maahan tulleet turvapaikanhakijat eivät tietenkään ymmärrä asiaa, eikä lahjonnasta ole tätä ennen oikein osattu kysyäkään.

Oikeusministeriö valmisteleekin nyt lakimuutosta, joka tähtää turvapaikanhakijoiden avustajien kelpoisuusehtojen tiukentamiseen.

Asianajajaliitto kannattaa muutosta, jonka jälkeen turvapaikka-asioita saavat hoitaa vain ammatillisen valvonnan piiriin kuuluvat lakimiehet eli julkiset oikeusavustajat, asianajajat ja luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat.