sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Vihreät nuoret: Herää hallitus – kiellä rasistiset katupartiot ajoissa!

Vihreät nuoret: Herää hallitus – kiellä rasistiset katupartiot ajoissa! 24.1.2016

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii Suomen hallitusta kieltämään rasististen katupartioiden toiminnan ennen kuin väkivallan uhka konkretisoituu.

ViNO huomauttaa, että Suomella on YK:n rotusyrjinnän vastaisen sopimuksen johdosta velvollisuus kieltää rasismia edistävät ja siihen yllyttävät järjestöt sekä muu organisoitu toiminta. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuoreen linjauksen mukaan kokoontumisvapaus ei ulotu rasistiseen liikehdintään.

– Rasismi lisää pelon ilmapiiriä ja ääri-ilmiöitä. On käsittämätöntä, ettei hallitus ole sanonut katupartioille yksiselitteisesti ei kansainvälisten sitoumusten mukaisesti. Miksi kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan puoluejohdot eivät ole jo ryhtyneet toimiin rasististen järjestöjen kieltämiseksi? ViNOn puheenjohtajat Jaakko Mustakallio ja Saara Ilvessalo peräänkuuluttavat.

ViNO vaatii, että rasismi on tuomittava selväsanaisesti. Vihamieliset asenteet vesittävät maahan tulleiden kotoutumisen. Myös suomalaisten toisen ja kolmannenkin sukupolven maahanmuuttajien kokema rasismi on lisääntynyt. ViNO huomauttaa, että maahanmuutto ja kansainvälistyminen ovat pysyviä ilmiötä.

– Rajojen sulkeminen ei ole vaihtoehto. Emme voi työntää päätämme pensaaseen ihmisten liikkuvuuden lisääntymisen ja maailman kriisien edessä. On kaikkien etu, että kotoutumiseen panostetaan nykyistä tehokkaammin, vaatii Mustakallio.

ViNO muistuttaa, että muun muassa ilmastonmuutos tulee lisäämään ihmisten pakkoa liikkua, ja ilmastopakolaisia on jo nyt.

– Suomen pitää myös tehdä osansa pakolaisuuden syiden poistamiseksi. Kenenkään ei pitäisi pakon edessä joutua jättämään kotiaan. Hallitus on kuitenkin leikannut jättisummia niin ilmastonsuojelusta kuin kehitysyhteistyöstä. Näiden politiikan osa-alueiden romuttaminen lisää pakolaisuutta, sanoo Ilvessalo.