torstai 28. tammikuuta 2016

Iltalehti: IL paljastaa: Turvapaikanhakijoita houkutteleva lakifirma saa isot rahat valtiolta

Iltalehti: IL paljastaa: Turvapaikanhakijoita houkutteleva lakifirma saa isot rahat valtiolta 28.1.2016

Helsinkiläisestä lakiasiaintoimistosta kasvoi Suomen ylivoimaisesti suurin turvapaikanhakijoiden oikeusapuyritys.

Iltalehden tekemän selvityksen mukaan turvapaikanhakijoiden oikeusapuasioihin keskittyvät Lappeenrannan, Oulun ja Varsinais-Suomen oikeusaputoimistot maksoivat viime vuonna oikeusapua noin 2,9 miljoonaa euroa. Kaksi suurinta toimijaa veivät potista lähes 60 prosenttia.

Oikeusministeriön Iltalehdelle toimittamien maksatustietojen mukaan turvapaikanhakijoiden oikeusapubisneksessä on kaksi suurta toimijaa, yleishyödyllinen Pakolaisneuvonta ry ja helsinkiläinen lakiasiaintoimisto Legalite Oy. Pakolaisneuvonnalle maksettiin viime vuonna 936 000 euroa ja Legalitelle 792 000 euroa.

Maksatustiedot koskevat viime vuotta, joten toimijoille on luvassa lisää rahaa tämän vuoden puolella. Summia voi tässä vaiheessa vain arvailla.

Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden ja yritysten oikeudellisten ongelmien ratkaisemiseen erikoistuneen Legaliten osuus oikeusaputoimistojen kaikista maksatuksista, 27,4 prosenttia, on suuri, kun ottaa huomioon, että yhtiön koko liikevaihto oli toissa vuonna 747 000 euroa.

Suuri on myös Legaliten hankkimien uusien asiakkaiden määrä: 2 176. Vuonna 2011 perustettu Legalite on tällä asiakasmäärällä omassa luokassaan.

Asianajajaliitto varoitti hiljattain helsinkiläisestä lakiasiaintoimistosta, jonka kerrotaan houkutelleen turvapaikanhakijoita allekirjoittamaan valtakirjan asioidensa hoitamista varten 50 - 200 euron korvausta vastaan. Asia tuli ilmi loppuvuodesta, kun Itä-Uudenmaan poliisi puhutti Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita.

- He ottivat asian itse esille, että kannattaako lakiasiaintoimistoon, joka tarjoaa palveluksistaan rahaa, luottaa, rikoskomisario Risto Purastie sanoo.

Iltalehden eri lähteistä saamien tietojen mukaan turvapaikanhakijoita rahalla kosiskellut lakiasiaintoimisto on toinen alan suurista toimijoista, Legalite.

Lue koko jättiselvitys digilehdestä torstain painetusta lehdestä.