sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Yle: Stubb pitää Schäublen bensaveroa harkitsemisen arvoisena – Soinilta jyrkkä ei

Yle: Stubb pitää Schäublen bensaveroa harkitsemisen arvoisena – Soinilta jyrkkä ei 17.1.2016

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on ehdottanut, että bensan litrahintaan lisättäisiiin ekstravero pakolaiskriisin vuoksi. Verotuotto käytettäisiin EU:n ulkorajojen valvonnan parantamiseen, jotta turvapaikanhakijoiden tulo saataisiin hallintaan.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) suhtautuu avoimesti saksalaiskollegansa ehdotukseen EU:n yhteisestä bensaverosta.

Hänestä se on enemmänkin keskustelun avaus, ei varsinainen esitys. Stubb pitää ehdotusta harkitsemisen arvoisena, mutta erittäin vaikeana toteuttaa.

– Se on sitä kahdesta syystä. Ensinnäkin kukaan meistä ei halua tällä hetkellä nostaa kokonaisveroastetta, ja toiseksi verokysymykset ovat pitkälti kansallisissa käsissä. Tämähän olisi eräänlainen EU-vero, Stubb sanoo.

Olisiko Suomi valmis liittymään Schäublen mainitsemaan "halukkaiden maiden koalitioon"? Schäublen mukaan ylimääräisen bensaveron käyttöönotto olisi EU-maille vapaaehtoista.

– Tässä vaiheessa näkisin ehdotuksen Suomen näkökulmasta ongelmallisena. En kuitenkaan halua lähteä kaikkia ehdotuksia ykskantaan tyrmäämään, koska joudumme jatkuvasti etsimään luovia ratkaisuja tämän kriisin ratkaisemiseksi. Kaikista ehdotuksista pitää voida käydä keskustelua, Stubb painottaa.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sen sijaan tyrmää suoralta kädeltä Schäublen ylimääräisen veron, koska veropolitiikka ei kuulu EU:lle. Soinista Suomen ei tule missään tapauksessa osallistua hankkeeseen.

– Pitäisin sitä erittäin huonona ja vakavana ennakkotapauksena, että tällä tavalla luotaisiin oikopolku EU:n verotusoikeudelle. Se johtaisi askel askeleelta kohti muitakin EU-veroja. Kyllä ne kuuluvat kansallisesti päätettäväksi, Soini korostaa.

Soini: Valvontaan EU-budjetin sisäisiä siirtoja, ei veroja

Valtiovarainministeri Stubb arvioi, että Schäublen ehdotus liittyy Turkin rahoitustarpeeseen ja Kreikan vuotavaan rajaan. EU on sopinut Turkin kanssa, että he hoitavat pakolaistilannetta omalla alueellaan.

– Schäuble halusi varmasti nostaa esille sen, että rahoitustarve on akuutti, ja asialle pitäisi tehdä jotain, koska se ei ole edennyt, hän painottaa.

Ulkoministeri Soinista unionin ulkorajojen valvonta pitää rahoittaa EU:n budjetista.

– Asia pitäisi hoitaa varojen sisäisenä siirtona. Se tarkoittaisi joidenkin tukien karsimista jostain muualta. Koheesiorahat voisivat olla kriittisen tarkastastelun kohteena. Toinen tapa on ottaa velkaa, jota en suosittele, Soini toteaa.

Stubbin mukaan EU:n budjettivarat on käytetty loppuun tällä hetkellä, joten rahaa pakolaiskriisin hoitoon ei sieltä heru.

Hän kertoo, että bensaverosta oli keskusteltu lyhyesti euroryhmän ja Ecofinin kokouksissa loppuviikosta. Stubb itse ei osallistunut kokouksiin influenssan takia.