keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Uusi Suomi: Professori turvapaikkakriisistä: ”Pahin on vielä edessä – Suomi on ilmeinen kohdemaa”

Uusi Suomi: Professori turvapaikkakriisistä: ”Pahin on vielä edessä – Suomi on ilmeinen kohdemaa” 27.1.2016

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virèn kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että pakolaiskriisi ei voi mitenkään päättyä lähitulevaisuudessa. Väitteensä tueksi hän esittelee numeroita: vaikka Suomen bruttokansantuote henkeä kohden laskee, se on edelleen 40 000 dollaria, kun Afrikassa keskimääräinen BKT-luku on alle 5000 dollaria.

– Suomen kannalta ”tärkeiden maiden” Afganistanin, Syyrian, Iranin, Irakin ja Somalien yhteenlaskettu väkiluku on 2050 jo 285 miljoonaa. Pelkästään Somalian väkiluku lähes kolmikertaistuu seuraavan 35 vuoden aikana, Virén kirjoittaa.

Virénin mukaan jo pelkästään Suomen elintaso aiheuttaa sen, että Suomi on vaellukselle lähteville kohdemaa.

– Pahin on selvästi vielä edessä: nälänhätiä, sisällissotia ja terrorismia. Valtavat elintasoerot Euroopan ja kehitysmaiden välillä johtavat nykyisessä täydellisen tiedonkulun maailmassa entistä suurempiin kansainvaelluksiin. Se, että Suomi on ilmeinen kohdemaa, ei ole yllätys. Korkea elintaso, maailman ehkä paras sosiaaliturva (ainakin maailman suurin julkinen sektori) vetävät tietenkin ihmisiä puoleensa, hän arvioi.

Virénin mielestä on turhaa luokitella turvapaikanhakijoita pakolaisiksi ja siirtolaisiksi.

Virénin mielestä Suomen ikärakenteen ja työttömyyden ongelmat eivät parane maahanmuuttajien määrän lisäämisellä.

– Suomi hädin tuskin selviytyy nykyisen hyvinvointivaltion rasitteista ja on selvää, että nykyisen kaltainen hyvinvointivaltio ei voi kestää kymmenien tai satojen tuhansien maahanmuuttajien lisärasitusta. Jollain tavalla karu totuus näkyy (tosin ehkä tahattomasti) siitä, että samalla kun pakolaisten vastaanottokeskuksiin on rekrytoitu yli 2000 työntekijää, yliopistoista vähennetään tuhansia työpaikkoja, hän kirjoittaa.

Virénin mielestä Suomen tavoite ei ole selvä.

– Haluammeko maksimoida vai minimoida maahantulijoiden määrän? hän kysyy.

Virénin mielestä valtiovalta elää tällä hetkellä päivän kerrallaan ja toivoo, että joku muu ratkaisisi ongelmat Suomen puolesta.