keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Yle: Naisten suihkutiloihin uimahallissa mennyt turvapaikanhakijamies pyytää anteeksi

Yle: Naisten suihkutiloihin uimahallissa mennyt turvapaikanhakijamies pyytää anteeksi 20.1.2016

Oulun Haukiputaan kaupunginosassa sijaitsevassa Vesi-Jatulissa naisten puolella kahteen otteeseen tahallaan käynyt turvapaikanhakijanuori ymmärtää tekonsa vakavuuden ja haluaa pyytää anteeksi.

Haukiputaan Vesi-Jatulin naisten suihkutiloihin kahteen otteeseen alkuvuoden aikana mennyt nuori turvapaikanhakijamies katuu tekoaan ja haluaa pyytää anteeksi.

Hän on lähestynyt uimahallin henkilökunnan välityksellä suihkutiloissa tapahtumahetkellä ollutta ja asian esille nostanutta naista.

Nainen on kuitenkin ilmoittanut, ettei halua kohdata nuorta miestä uudelleen.

Miten pyytää anteeksi?

– Me joudumme nyt nuorten kanssa miettimään, mikä heidän seuraava siirtonsa ja ajatuksensa on. Että millä tavalla he voisivat konkretisoida toiveensa anteeksipyynnöstä, kertoo Haukiputaan tukiasumisyksikön johtaja Jani Kaisto.

Oulun ensi- ja turvakoti ry:n Haukiputaan tukiasumisyksikössä asia on otettu vakavasti ja ajoittain siellä on tapahtuman jälkeen vallinnut lähes hautajaistunnelma. Yksikössä on puhuteltu koko 40 nuoren ryhmää, viime torstaina uimahallissa ollutta kuuden nuoren ryhmää ja erikseen naisten puolelle mennyttä nuorta.

– En voi ajatella, että tässä olisi kysymys sattumasta tai vahingosta. Tällä nuorella miehellä on kuitenkin tapahtunut jonkinlaista vastuuseen kasvamista. Hän on keskustelujen jälkeen valmis ottamaan vastuun teostaan ja kärsimään siitä koituvat mahdolliset rangaistukset, sanoo Kaisto.

Henkilökunta joutuu huolehtimaan tekijän turvallisuudesta

Tapauksesta on tehty ilmoitus myös poliisille. Se on lisännyt merkittävästi jännitteitä yksikön nuorten välillä. Muut nuoret ovat hyvin vihaisia yhdelle nuorelle, jonka he kokevat lianneen kaikkien yksikön turvapaikanhakijoiden maineen.

– Se näkyy myös ulossulkemisena. Henkilökunta on joutunut miettimään kyseisen nuoren turvallisuutta, että hän pysyy turvassa, koska muut nuoret ovat hyvin surullisia ja pettyneitä siitä, että heitä on kohdeltu yhtenä massana, eikä yksilöinä.

– Osa on niin häpeissään, että eivät varmaan pysty enää menemään uimaan, Kaisto sanoo.

Nuoret haluavat pyytää kollektiivisesti anteeksi

Porttikiellon uimahalliin saanut turvapaikanhakija on käytännössä leimannut koko yksikössä asuvan ryhmän, vaikka heistä osa yritti uimahallin henkilökunnan mukaan jo ensimmäisellä kerralla estää naisten suihkutiloista kiinnostunutta nuorta menemästä sinne.

– Anteeksipyyntö ja vastuunotto on tullut nuorilta itseltään, sekä tekijältä että myös muilta nuorilta, jotka eivät sinänsä ole tehneet mitään väärää. He kokevat siitä huolimatta että heidän pitäisi myös kollektiivisesti pyytää anteeksi jotakin mitä ei he eivät ole tehneet, Kaisto toteaa.

Henkilökuntaa on uhkailtu

Uimahalligate on ollut vaikea asia myös tukiasumisyksikön työntekijöille, koska heitä on uhkailtu sosiaalisessa mediassa ja muutenkin.

– Yksikön työntekijöihin on kohdistunut herjaamista ja sekä suoraa että epäsuoraa väkivallalla uhkailua. Se on tietysti asiatonta, mutta myös hyvin surullista, Kaisto linjaa.