tiistai 19. tammikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoita epäiltyinä uudenvuodenyön seksuaalirikoksista – poliisi: näin uhreja valikoitiin

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoita epäiltyinä uudenvuodenyön seksuaalirikoksista – poliisi: näin uhreja valikoitiin 19.1.2016
Helsingin Uutiset: "Naisia ahdisteltiin 10–20 miehen ryhmissä" – poliisilta uusi raportti uudenvuoden yöltä

Valtioneuvoston tilannekeskuksen tietopyyntö 14.1.2016 - Yhteenveto uudenvuoden tapahtumista Helsingissä (pdf)

Helsingin uudenvuodenyön seksuaalirikoksista epäillään useita henkilöitä. Selvitettyjen rikosten osalta epäiltyinä on poliisin mukaan turvapaikanhakijoita.

Kaikki uudenvuodenyön seksuaalirikoksista epäillyt ovat poliisin mukaan tuntomerkeiltään ulkomaalaisia. Seksuaalirikoksista epäillään useita eri henkilöitä. Selvitettyjen rikosten osalta epäiltyinä on turvapaikanhakijoita.

Kahta lukuun ottamatta rikokset tapahtuivat yleisellä paikalla. Yhteensä poliisilla on tutkittavana 15 seksuaalirikosta, joista vakavimmat koskevat raiskausta ja kahta raiskauksen yritystä.

Poliisin tietoon tuli uudenvuodenyönä verekseltään kaksi seksuaalirikosta, Narinkkatorilta ja Yliopistonkadulta.

Narinkkatorin tapahtumia poliisi tutkii seksuaalisena ahdisteluna ja varkauden yrityksenä. Miehen epäillään ahdistelleen naisia ja yrittäneen anastaa heiltä omaisuutta. Epäilty on turvapaikanhakija.

Yliopistonkadulla turvapaikanhakijan epäillään yrittäneen raiskata nuoren naisen.


TAMMIKUUN 5. päivä poliisi sai ilmoituksen uudenvuodenyönä Helsingin keskustassa tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta, jossa kolme ulkomaalaista tai ulkomaalaistaustaista miestä oli kourinut ja kosketellut uhria. Uhria oli myös lyöty kasvoihin ja tönitty. Uhrin mukaan hän menetti tajuntansa.

Poliisin mukaan Helsingin keskustan alueella liikkui useita 10–20 ulkomaalaisen miehen porukoita, jotka ahdistelivat yhtä tai useampaa naista.

Epäillyt valikoivat poliisin mukaan uhrinsa osittain ”uhrin haavoittuvuuden perusteella”. Osa uhreista oli yksin liikkeellä, ”mikä on ollut otollinen kohde” yksittäiselle rikoksen tekijälle tai ryhmälle.


UHREILLE rikokset aiheuttivat fyysisiä ja henkisiä vammoja. Jotkut uhreista ovat kertoneet poliisille tuntevansa ahdistuneisuutta ja rikoksen pelkoa. Rikokset ovat horjuttaneet myös uhrien turvallisuuden tunnetta.

Helsingin poliisin mukaan päivää ennen uutta vuotta levisi huhu, jonka mukaan Aavarannan vastaanottokeskuksessa Espoossa aiotaan koota joukko irakilaisia aiheuttamaan häiriötä kaupungilla ja tekemään seksuaalirikoksia.

Helsingin poliisilla oli jo tässä vaiheessa tieto siitä, että Helsingin keskustassa oli viime vuoden lopulla tapahtunut seksuaalista ahdistelua ja tekijöinä oli todennäköisesti turvapaikanhakijoita.


LÄNSI-UUDENMAAN poliisin selvitysten perusteella Aavarannasta otettiin kiinni muutamia turvapaikanhakijoita, joita epäiltiin julkisesta kehottamisesta rikokseen. Helsingin osalta tällaista huhua ei havaittu. Helsingin poliisin mukaan Tampereella poliisipartioille oli kerrottu irakilaisten toimesta vastaavaa tarinaa.

Tämä käy ilmi Helsingin poliisilaitoksen yhteenvedosta.

Yhteenvedon mukaan Helsinkiin saapui irakilaisia turvapaikanhakijoita vähintään kymmeniä henkilöitä linja-autoilla. Ihmisiä kerääntyi kaduille myös kaupungin omista vastaanottokeskuksista.

Asematunnelissa oli yhteenvedon mukaan noin klo 23 aikaan jopa tuhat pääosin irakilaista turvapaikanhakijaa. Paikalta poistettiin poliisilain perusteella useita henkilöitä jo alkuillasta. Kiinni otettiin poliisilain perusteella 101, joista turvapaikanhakijoita oli 23.

Onko sinulla tapauksista enemmän tietoa? Ota yhteyttä toimitukseen.

_____________________________________

Helsingin Uutiset: "Naisia ahdisteltiin 10–20 miehen ryhmissä" – poliisilta uusi raportti uudenvuoden yöltä

Helsingin poliisi kertoo tutkivansa yhteensä 15 seksuaalirikosta koskevaa ilmoitusta uudenvuodenyön juhlinnasta Helsingistä. Lisäksi poliisin tutkinnassa on muun muasa pahoinpitely, ryöstön yritys ja varkauden yritys.

Rikokset ovat poliisin mukaan tapahtuneet pääosin yleisellä paikalla Helsingin ydinkeskustassa.

Seksuaalirikoksista epäillään useita eri henkilöitä, ja selvitettyjen rikosten osalta epäiltyinä on turvapaikanhakijoita.

Toistaiseksi selvittämättömien rikosten rikoksesta epäillyt ovat tuntomerkeiltään poliisin mukaan ulkomaalaisia.

Yhtä seksuaalirikostapausta tutkitaan raiskauksena ja kahta raiskauksen yrityksenä. Seksuaalisia ahdisteluja poliisi on kirjannut yhteensä 12.

Kritiikin kohteeksi joutunut poliisi julkaisi tiistaina laajan selvityksen uudenvuodenyön tapahtumista.

Poliisi kertoo, että ehkäisevällä toiminnalla estettiin rikoksia. Kaikkia keskusta-alueen paikkoja poliisi ei kuitenkaan voinut valvoa.

Poliisi kertoo, että se on saanut paljon tietoa tapahtumista vasta jälkikäteen.

– Poliisin saamien tietojen perusteella Helsingin keskustan alueella oli liikkunut useita noin 10–20 ulkomaalaisen henkilön muodostamia porukoita, jotka olivat kohdistaneet seksuaalista ahdistelua yksittäisiin naisiin ja useamman naishenkilön muodostamiin ryhmiin. Lisäksi uutta vuotta seuranneina päivinä on poliisin tietoon saatettu keskustassa ja asematunnelissa tapahtuneita taskuvarkauksia, poliisi kertoo.

Poliisin mukaan Helsinkiin saapui useita kymmeniä ulkomaalaismiehiä uudeksivuodeksi myös muualta Suomesta.

Paikalla olleiden partioiden mukaan asematunnelissa oli noin kello 23 aikaan jopa 1000 pääosin irakilaista turvapaikanhakijaa.