maanantai 18. tammikuuta 2016

Yle: Suomi haluaa palauttaa turvapaikatta jääneet pakolla Irakiin

Yle: Suomi haluaa palauttaa turvapaikatta jääneet pakolla Irakiin 18.1.2016

Suomen sisäministeriön mukaan sekä Suomi että Irak haluavat helpottaa irakilaisten vapaaehtoista paluuta Irakiin.

Suomi ja Irak tiivistävät yhteistyötä Suomeen saapuneiden irakilaisten palauttamiseksi Irakiin, tiedottaa sisäministeriö. Kyse on turvapaikkaa Suomesta hakeneista ihmisistä, jotka eivät ole saaneet turvapaikkaa tai ovat peruneet hakemuksensa.

Suomella on sisäministeriön mukaan kaksi tavoitetta: Irakiin on sisäministeriön mukaan voitava palauttaa Suomesta poistettaviksi määrätyt ihmiset, jotka eivät halua palata Irakiin. Lisäksi vapaaehtoisten palaajien lähdön on ministeriön mukaan sujuttava nopeasti.

Suomen sisäministeriön mukaan sekä Suomi että Irak haluavat helpottaa irakilaisten vapaaehtoista paluuta Irakiin ja tiivistää suomalaisten ja irakilaisten viranomaisten yhteistyötä.

Suomella ei ole palautussopimusta Irakin kanssa. Esimerkiksi Ruotsi ja Irak ovat sellaisen solmineet, mutta käytännössä sopimuksella ei ole ollut kovin suurta vaiikutusta.

Suomalaiset Irakiin keväällä

Irakin maahanmuuttoministeriön lähetystö kävi Suomessa viime viikolla. Irakilaisviranomaiset tapasivat sisäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Maahanmuuttoviraston ja poliisin edustajia.

Palautusneuvottelut jatkuvat, sisäministeriö kertoo. Suomalaiset matkustavat vuorostaan Irakiin todennäköisesti tänä keväänä.

Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa kehotetaan välttämään matkustamista Irakiin. Ulkoministeriön mukaan turvallisuustilanne on hyvin huono monissa paikoissa, joissa ääriryhmät ja turvallisuusjoukot taistelevat. Lisäksi kansainvälinen liittouma tekee Irakiin ilmaiskuja äärijärjestö Isisiä vastaan. Osa Irakista luokitellaan sotariskialueeksi.