lauantai 30. tammikuuta 2016

Iltalehti: Mies viestitteli "suvun kunnian pilanneen" siskonsa syömisestä ja hautaamisesta - syyte rikoksen valmistelusta nurin

Iltalehti: Mies viestitteli "suvun kunnian pilanneen" siskonsa syömisestä ja hautaamisesta - syyte rikoksen valmistelusta nurin 30.1.2016

21-vuotias irakilaislähtöinen mies uhkaili siskoaan, koska katsoi tämän pilanneen suvun kunnian. Syyte rikoksen valmistelusta hylättiin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Sisko oli veljensä ja äitinsä kielloista huolimatta liikkunut ulkona omin päin, tavannut naispuolisten ystävien lisäksi myös miespuolisia ystäviään ja pukeutunut perheen mielestä sopimattomalla tavalla.

Veli raivostui, kun sisko karkasi kotoaan viime vuoden huhtikuussa.

Hän ilmoitti siskonsa kadonneeksi poliisille. Jo puhelimessa poliisin kanssa mies sanoi siskonsa pilanneen suvun kunnian ja maineen. Hän sanoi tappavansa siskonsa, jos hän saisi tietää, että tällä on ollut intiimi suhde jonkun kanssa.

Lisäksi veli otti yhteyttä lukuisiin muihin henkilöihin. Viesteissään mies kertoi muun muassa, että hän ampuu siskonsa heti, kun näkee tämän ja että hän on ostanut aseen.

- Jos en tapa häntä, kuolen itse, hän kirjoitti yhdessä viestissään.

- Jos saan hänet kiinni tapan saman tien. Voi Jumala, jos mä en tapa häntä. Jos äiti on tappamista vastaan, tapan äidinkin. Ei mua haittaa vaikka joudun vankilaan, mies kirjoitti myös.

Mies puhui viesteissään myös siskonsa puukottamisesta, nälkään näännyttämisestä, syömisestä ja hautaamisesta sekä tämän hiusten leikkaamisesta ja kasvojen tärvelemisestä.

Käsky tuli isältä

Mies tavoitti siskonsa joitakin päiviä tämän karkaamisen jälkeen Helsingin Vuosaaressa. Kohtaamista seurasi välienselvittely, jossa mies löi siskoaan.

Paikalle tulleen poliisin mukaan mies oli sanonut "olevansa valmis tekemään mitä tahansa suvun maineen palauttamiseksi". Isältään hän kertoi saaneensa käskyn, että tyttö piti palauttaa kotiin keinolla millä hyvänsä ja että "tarvittaessa hänet tuli tappaa".

Isä asui Irakissa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen pahoinpitelystä ja törkeästä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta viime kesäkuussa kahdeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen.

Miehen mukaan hän ei tarkoittanut, että hänen kiihdyksissä esittämänsä uhkaukset otettaisiin todesta. Hän kertoi, ettei hänen uskontonsa salli kenenkään surmaamista. Hän oli kuullut, että Irakissa oli surmattu tyttäriä perheen maineen ja kunnian vuoksi. Hän kertoi rakastavansa siskoaan.

Miehen hallusta ei ole löytynyt ampuma-asetta, jonka hän viesteissään sanoi hankkineensa.

Syyte hylättiin

Hovioikeus hylkäsi syytteen siskon surmaamisen valmistelusta. Hovioikeus katsoi, ettei mies ollut laatinut yksityiskohtaista suunnitelmaa sisarensa surmaamiseen tai sopinut asiasta isänsä kanssa.

Miehen katsottiin kuitenkin syyllistyneen pahoinpitelyyn, mistä hänelle langetettiin kuuden kuukauden ehdollinen vankeustuomio.

Mies oli useita kertoja repinyt siskoaan hiuksista ja potkinut ja lyönyt tätä perheen kotona ja Helsingin rautatieasemalla.

Sisko ei kertonut tapauksesta oikeudessa.