torstai 28. tammikuuta 2016

Yle: Sisäministeriön Nerg: Noin puolet Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista palautetaan

Yle: Sisäministeriön Nerg: Noin puolet Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista palautetaan 28.1.2016

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että puolet Suomeen viime vuonna tulleista noin 32 000 turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen ja palautetaan. Suomessa oleskelee Nergin mukaan satoja olekeluluvattomia turvapaikanhakijoita, kun Ruotsissa vastaava luku on tuhansia.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan tilanne Suomessa on turvapaikanhakijoiden palautusten suhteen samankaltainen kuin Ruotsissa. Ruotsi arvioi, että sen 160 000 turvapaikanhakijasta puolet eli noin 80 000 ei saa minkäänlaista oleskelulupaa. Suomeen tuli viime vuonna noin 32 000 turvapaikanhakijaa.

– Jokainen päätös tehdään yksilöllisesti mutta suhdeluku on meillä samanlainen, Nerg sanoo.

Palautukset lähtömaihin ovat Nergin mukaan Helsingin poliisilaitoksen koordinaatioryhmän vastuulla ja nyt on jo tehty suunnitelmaa siitä, miten palautukset hoidetaan.

– Kielteisiä päätöksiä ja palautuksiahan on tehty jo tähänkin mennessä, mutta isoja määriä tehdään helmi-huhtikuussa, kun käsittelyt on saatu siihen vaiheeseen, Nerg kertoo.

Irakin kanssa palautussopimusneuvottelut niitä henkilöitä koskien, jotka eivät halua lähteä vapaaehtoisesti, ovat Nergin mukaan kesken. Vapaaehtoisesti voidaan sen sijaan palauttaa jo mm. Somaliaan.

Nergin mukaan Suomessa ei ole sellaisia määriä papereitta kulkevia kuin Ruotsissa, mutta silti meilläkin puhutaan sadoista luvatta maassa olevista.

Suomen ja Venäjän väliset neuvottelut Venäjän rajan takaa tulevista turvapaikanhakijoista jatkuvat.

– Poliisiylijohtajamme on tavannut Venäjän poliisin johtoa, ja neuvotteluissa on edistytty hyvin, Nerg kertoi tv-uutisten klo 20.30 –lähetyksen haastattelussa.