perjantai 29. tammikuuta 2016

HS: Rikollisryhmän epäillään järjestäneen yli 150 irakilaista laittomasti Suomeen

Helsingin Sanomat: Rikollisryhmän epäillään järjestäneen yli 150 irakilaista laittomasti Suomeen 29.1.2016

Merivartioston mukaan kyse voi olla Suomen kaikkien aikojen laajimmasta ihmissalakuljetuksesta.

Länsi-Suomen merivartiosto epäilee järjestäytyneen rikollisryhmän tuoneen laittomasti Suomeen yli 150 irakilaismiestä noin kuuden viikon aikana viime heinä–elokuussa. Kyse voi merivartioston mukaan olla Suomen kaikkien aikojen laajimmasta ihmissalakuljetustapauksesta.

Irakilaiset ovat hakeneet turvapaikkaa eri puolilla Suomea.

Rikosepäilyjä tutkitaan törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä.

Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään tuoneen ihmisiä Välimeren alueelta Itävallan kautta joko suoraan tai Ruotsin kautta Suomeen.

Rajavartiolaitoksen esitutkinta keskittyy Itävallan ja Suomen väliselle osuudelle, vaikka ihmissalakuljetus on tutkinnanjohtaja Rasmus Frimanin mukaan todennäköisesti alkanut jo aiemmilta matkaosuuksilta.

”Tutkinta on pakko rajata jotenkin. Muuten siitä tulisi liian laaja. Toimitamme kaiken ylimääräisen tiedon Itävallan viranomaisille ja Europolille”, Friman sanoo.

Irakilaiset järjestettiin yleensä ensin lennoilla Itävallasta Ruotsin Arlandan lentokentälle. Ruotsista matka jatkui henkilöautoilla tai pakettiautoilla joko Haaparannan kautta Tornioon tai matkustajalaivojen kyydissä Turkuun ja Helsinkiin.

Pieni osa on tullut myös reittilennoilla Itävallasta Helsinki-Vantaalle.

Frimanin mukaan aniharvalla irakilaismiehistä on ollut minkäänlaisia matkustusasiakirjoja, kun he ovat saapuneet Suomeen.

Merivartioston mukaan ihmisten matkojen järjestämisestä tekee rikollista sen järjestelmällisyys ja suuri taloudellinen hyöty, jonka epäillyt ihmissalakuljettajat ovat saaneet.

He ovat tyypillisesti velottaneet Itävallan ja Ruotsin välisestä lennosta noin tuhat euroa ja Ruotsin ja Suomen välisestä osuudesta noin 500 euroa. Friman arvioi, että rikollisryhmä on voinut ansaita toiminnallaan yli 200 000 euroa.

Suomen viranomaiset ovat tehneet tutkinnassa yhteistyötä muun muassa Ruotsin ja Itävallan poliisien sekä Euroopan poliisiviranomaisen Europolin kanssa.

Länsi-Suomen merivartioston rikostorjuntayksikkö kertoo päässeensä rikollisorganisaation jäljille tiedustelun ja omien tutkintataktisten menetelmien avulla.

Varsinainen esitutkinta alkoi elokuussa, kun irakilaistaustainen Ruotsin kansalainen otettiin kiinni. Merivartioston mukaan hän oli tuomassa tuolloin ihmisiä Suomeen.

Törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä epäiltyinä on vangittu kaksi irakilaistaustaista Ruotsin kansalaista ja yksi Itävallassa asuva syyrialainen.

Länsi-Suomen merivartiosto tiedotti rikosepäilyistä perjantaina. Merivartioston mukaan tapaus etenee syyteharkintaan keväällä.