maanantai 18. tammikuuta 2016

Kansan Uutiset: JHL tyrmää kokoomuksen aikeen käyttää maahanmuuttajia halpatyövoimana

Kansan Uutiset: JHL tyrmää kokoomuksen aikeen käyttää maahanmuuttajia halpatyövoimana 18.1.2016

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Helsingin Sanomissa lauantaina, että maahanmuuttajia voidaan ottaa työhön normaalia alemmilla palkoilla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiedotti tekstin luettuaan, että hän ”on jo pitkään odottanut, milloin kokoomus sanoo reilusti ääneen, että maahanmuuttajat kelpaavat Suomeen vain halpatyövoimaksi”.

– Suomessa kaikkia on kohdeltava yhdenvertaisesti, niin myös maahanmuuttajia. Tehdystä työstä kuuluu maksaa oikeudenmukainen palkka ja noudattaa muutoinkin työelämään liittyviä lakeja ja sopimuksia, Eloranta toteaa.

Osa-aikatyömarkkinoita Ruotsin tai Saksan malliin ei Elorannan mukaan pidä synnyttää Suomeen. Riittämätön palkka johtaa siihen, että suurin osa toimeentulosta jää yhteiskunnan maksettavaksi erilaisina tukina.

– On pidettävä kiinni yhdenvertaisesta kohtelusta työmarkkinoilla jatkossakin, jotta yhteiskuntarauha säilyy. Suomen maine hyvinvointivaltiona on hataralla pohjalla, jos tänne synnytetään työnantajien ja EK:n tavoittelemat toisen luokan työmarkkinat eli suoraan sanoen villit halpatyömarkkinat, Eloranta sanoo.

Hän muistuttaa, että ay-liike suojelee myös maahanmuuttajia.

– Palkkojen ja etujen alentaminen ei lähtökohtaisesti motivoi työntekoon.

Kokoomusministeri sai Elorannalta kiitoksenkin:

– Ministeri Petteri Orpo on hyvin hoitanut maahanmuuttajien inhimillistä hätää.