torstai 21. tammikuuta 2016

HS: Dublinin sopimuksesta tuli keino väistää vastuuta

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Dublinin sopimuksesta tuli keino väistää vastuuta 21.1.2016

Ensimmäinen suuri epäonnistuminen EU:n pakolaiskriisin hallinnassa oli Dublinin sopimuksen tai tarkemmin asetuksen määräysten sivuuttaminen turvapaikkahakemusten käsittelyssä, mutta se oli vasta alkua. Epäonnistumisen viimeisteli EU-maiden kyvyttömyys panna täytäntöön huippukokouksissa sovittu vastuunjako turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

Nyt EU-maat yrittävät pakon edessä löytää turvapaikkahakemusten käsittelyyn järjestelyä, jonka jäsenmaat hyväksyisivät ja jota ne myös noudattaisivat.

Ensimmäinen ja ilmeisin kohde on Dublinin asetuksen määräys, jonka mukaan yksi ainoa valtio vastaa kunkin turvapaikkahakemuksen käsittelystä. Pääsäännön mukaan vastuu on ensimmäisellä maalla, jossa hakija on rekisteröity saapuneeksi EU-alueelle.

Brittilehti Financial Times uutisoi keskiviikkona, että EU:n komissio aikoo esittää Dublinin menettelyn romuttamista. Tilalle yritetään löytää uusia keinoja saada pakolaiset rekisteröitymään heti saapuessaan EU-alueelle ja samalla jakaa vastuuta turvapaikan myöntämisessä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi vuorostaan tiistaina, että EU-maiden on saatava pakolaistilanteeseen järjestystä viimeistään huippukokouksessaan 17.–18. maaliskuuta.

Viimeksi vuonna 2013 uusitun Dublinin asetuksen tavoitteena on taata oikeudenmukainen turvapaikkamenettely varmistamalla, etteivät tulijat hae turvapaikkaa useasta EU-maasta ja estämällä maita siirtelemästä ei-toivottuja hakijoita.

Käytännössä Dublin-menettely on kuitenkin johtanut siihen, että Etelä-Euroopan maat tekevät voitavansa saadakseen tulijat siirtymään pohjoiseen ennen rekisteröitymistään. Suomessa Dublin-menettelyä on korostettu lähinnä siksi, että sen on toivottu ohjaavan ihmisiä minne tahansa paitsi tänne.

Teknisesti sopimuksesta luopuminen ei ole vaikeaa. Kyseessä ei ole Schengen-alueen kaltainen EU:n peruspilari.

Sopimus on myös tulossa Suomelle hankalaksi. Jos Venäjältä saapuisi rajalle kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita, Dublin-menettelyllä heidän kaikkien pitäisi hakea turvapaikkaa Suomesta.