tiistai 26. tammikuuta 2016

Iltalehti: KRP: Suomeen tulossa uusi liivijengi - rekrytoi ulkomaalaistaustaisia

Iltalehti: KRP: Suomeen tulossa uusi liivijengi - rekrytoi ulkomaalaistaustaisia 26.1.2016

Suomeen on rantautumassa ulkomaalaistaustaisia jäseniä hankkiva kansainvälinen liivijengi Satudarah MC, kertoo keskusrikospoliisi STT:lle. Jengi on perustettu vuonna 1990 Hollannissa, ja esimerkiksi Expressen-lehden mukaan vuonna 2014 useita jengin jäseniä tuomittiin Ruotsissa pitkiin vankeusrangaistuksiin maan historian suurimman kokaiinilastin salakuljetuksesta.

Jengi on laajentunut viime vuosina Pohjoismaihin ja ottanut tanskalaislehdistön mukaan vuonna 2014 väkivaltaisesti yhteen Helvetin enkelien kanssa Tanskassa.

KRP:n rikosylikomisarion Rabbe von Hertzenin mukaan Satudarah pitää Bandidosta ystäväjenginään ja Helvetin enkeleitä vihollisinaan. Uuden liivijengin maahantuloon liittyy hänen mukaansa aina uhkia.

- Ei tänne noin vain tulla, vaan sille on oltava jonkinlainen hyväksyntä. Muuten jengi saa taistella olemassaolostaan. Voi tulla väkivaltaisia yhteenottoja tai jonkinlaista reviirisotaa. Mistään 1990-luvun pohjoismaisen biker-sodan kaltaisesta tuskin kuitenkaan on tällä kertaa kysymys.

Von Hertzen uskoo, että jengin kansainvälinen tausta antaa Satudarahille keskivertojengiä paremmat mahdollisuudet rantautua. Myös turvapaikkatilanteen vuoksi maahan tulevista voi hänen mukaansa löytyä rekrytointimahdollisuuksia, jos kotouttaminen epäonnistuu.

Valtasuhteet muutoksessa

KRP:n mukaan jengikartan valtasuhteet ovat muuttuneet. Jengiasiantuntija Kimmo Kylmäkoski antoi Helsingin huumepoliisin Jari Aarnion huume- ja virkarikosjuttua varten asiantuntijalausunnon, jonka mukaan United Brotherhood on joutunut sulkemaan osastojaan vankilatuomioiden vuoksi.

Von Hertzenin mukaan muut perinteiset liivijengit ovat pystyneet kasvattamaan toimintaansa. Esimerkiksi suomalaistaustainen Cannonball avasi viime vuonna osaston Tallinnaan.

Rikoskomisario Juha Tuovisen mukaan liivijengien liepeiltä on löytynyt yhä useammin talousrikosjuttuja.

- Talousrikollisuudessa on jonkin verran jengin lähelle meneviä juttuja tutkittavana. Rikoksissa tosin käytetään apuna bulvaaneja ja pyritään naamioimaan, kuka on tekijänä. Siksi kytkentää ei voi tehdä yksi yhteen, Tuovinen Itä-Uudenmaan poliisista sanoo.

KRP:n rikoskomisarion Jari Rädyn mukaan jengikytkennät huumetutkinnoissa ovat lisääntyneet 2000-luvun alkuun verrattuna. Hänen mukaansa tutkinnassa on tullut vastaan sekä Cannonballin että Bandidoksen jäseniä. Rädyllä on hiljattain ollut tutkinnassa kaksi Bandidokseen tai sen lähelle liittyvää juttua, jossa poliisi on epäillyt tekijöiden tuoneen amfetamiiniöljyä Suomeen Saksasta.

"Perintä ja huumeet yhä perusbisnes"

Von Hertzenin mukaan liivijengiläisten perusbisnestä näyttää yhä olevan huumekauppa, velanperintä ja kiristykset. Poliisien mukaan esimerkiksi talousrikosten määrä liittyy jengiläisten osaamiseen.

- Huumeissa tuotto on nopeaa. Talouspuolen asiat vaativat myös määrätynlaista osaamista, Räty sanoo.

Poliisit eivät ota suoraan kantaa siihen, minkä jengin jäsenillä on heidän mielestään parasta osaamista esimerkiksi talousrikollisuuteen. Heidän mukaansa tällainen käsitys kuitenkin löytyy.

Poliisin keskuudessa on STT:n tietojen mukaan vuodesta toiseen herättänyt hämmästystä se, miksi telkien taakse ja tutkintoihin päätyy vähemmän Helvetin enkelien jäseniä verrattuna muihin liivijengiläisiin.

Löytyykö enkeleiltä siis muita jengiläisiä parempaa osaamista?

- Se on sinun johtopäätöksesi. Mutta en minä sitä hirveämmin lähde kiistämäänkään, von Hertzen sanoo.