Keskisuomalainen: Ministeriö ehkäisemään ekstremismiä – väkivallan torjuntaan etsitään uusia keinoja 9.1.2016
Poliisille, virkamiehille ja järjestötoimijoille halutaan entistä paremmat valmiudet väkivaltaisen ekstremismin eli ääritoiminnan ja radikalisoitumisen ennalta ehkäisyyn. Näin linjataan sisäministeriön uudistetussa toimenpideohjelmassa.
– Ohjelmassa otetaan huomioon uskonnolliset ääriliikkeet, äärioikeiston ja äärivasemmiston toiminta sekä yksittäisten toimijoiden tuoma uhka, kertoo kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta.
Ensimmäinen ohjelma valmistui vuonna 2012. Moni asia on muuttunut kolmessa vuodessa.
– Vielä kolme vuotta sitten erilaiset ääri-ilmiöt olivat aika näkymättömiä, ja suurin osa viranomaisista ja järjestöistä ajatteli, että tämä ei koske meitä. Nyt ymmärretään, että se mitä tapahtuu maailmalla, näkyy myös Suomessa, Mankkinen sanoo.
Sisäministeriön mukaan radikalisoitumisen ja ääritoiminnan ennalta ehkäisyn merkitys on kasvanut 2000-luvun alusta lähtien.
– Uskonnolla perusteltu väkivaltainen ekstremismi on haaste, sillä se on kansainvälisesti niin suuri asia. Äärioikeisto käyttää puolestaan hyväkseen turvapaikanhakijatilannetta ja luo uhkakuvia saadakseen kannatusta.
Kullekin poliisilaitokselle "ankkuri-toimintaa"
Toimenpideohjelman tarkoitus on saada koko Suomeen riittävät valmiudet ennalta ehkäistä väkivaltaista ekstremismiä ja radikalisoitumista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jatkossa jokaisella poliisilaitoksella olisi ankkuri-toimintaa. Poliisin ankkuri-tiimit pyrkivät ehkäisemään lasten ja nuorten syrjäytymistä muun muassa jalkautumalla nuorten pariin ja puuttumalla varhaisessa vaiheessa alaikäisten rikolliseen käyttäytymiseen.
– Jos on tarpeen, voidaan myös laajentaa Helsingissä jo käytössä olevaa mallia, jossa yksi kaupungin virkamies keskittyy pääsääntöisesti väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin torjuntaan, Mankkinen kertoo.
Tavoitteena on kouluttaa viranomaisia ja järjestötoimijoita tunnistamaan väkivaltaisen ääritoiminnan ja radikalisoitumisen monet muodot. Suunnitteilla on myös neuvontapalvelu perheille, joissa läheinen on radikalisoitunut tai radikalisoitumassa. Lisäksi poliisin halutaan tutkivan tehokkaasti viharikoksia ja tukevan viharikosten uhreja sekä niiden kohteeksi joutuvia yhteisöjä.
Myös turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä on huomioitu. Ohjelman yhdeksi tavoitteeksi on linjattu radikalisoitumiseen yllyttävän propagandan ja väkivaltaisten liikkeiden toimintaan rekrytoinnin ennalta ehkäisy turvapaikanhakijoiden keskuudessa.
Laajaan yhteistyöhön järjestöjen kanssa
Tavoitteiden toteuttamiseksi ministeriö pyrkii laajaan yhteistyöhön järjestöjen kanssa. Esimerkkinä tästä Mankkinen mainitsee Oulussa toimivan Vuolle Setlementti ry:n radinet-hankeen, jossa luodaan toimintamalleja radikalisoituneille tai vierastaistelijoina olleille henkilöille.
– Iso muutos on se, että luodaan verkosto, jonka kautta järjestöt voivat lähettää asiakkaita uskonnollisten oppineiden ja ideologisia kysymyksiä osaavien henkilöiden puheille, Mankkinen korostaa.
Mankkisen mukaan halu vastustaa väkivaltaista radikalisoitumista yhdistää viranomaisia ja järjestöjä.
– Tavoite on säilyttää Suomi maana, jossa voi ilmaista mielipiteitä ilman pelkoa, Mankkinen kiteyttää.