maanantai 21. maaliskuuta 2016

Yle: Rasismi on arkipäivää 11-vuotiaan Valtterin elämässä: "Sitä on tapahtunut sen verran useasti, etten jaksa välittää"

Yle: Rasismi on arkipäivää 11-vuotiaan Valtterin elämässä: "Sitä on tapahtunut sen verran useasti, etten jaksa välittää" 21.3.2016

Adoptioperheet ry:n hallituksen puheenjohtaja Salla Saarisen mukaan Suomessa maahanmuuttajien ja esimerkiksi Suomeen adoptoitujen lasten kokema rasismi on lisääntynyt. Hänen 11-vuotias poikansa on joutunut kokemaan arjessaan paljon syrjintää ja rasismia.

Etelä-Afrikasta Suomeen alle vuoden ikäisenä adoptoitua Valtteri Saarista luullaan usein ulkomaalaiseksi. Pojan mukaan on tavanomaista, että tuntemattomat ihmiset olettavat hänen olevan englanninkielinen ja eivät puhu hänelle suomea. Ennakko-oletusten lisäksi Valtteri on joutunut kohtaamaan paljon myös suoranaista rasismia.

– Minua haukutaan neekeriksi ja kakaksi tai kakanväriseksi. Nekruksi ja kaikkea semmoista. Nimittely ei tunnu hyvältä ja se on vähän ahdistavaa. Sitä on tapahtunut sen verran useasti, ettei siitä jaksa enää välittää, Valtteri kertoi Aamu-tv:n haastattelussa.

Helsingissä bussit eivät aina ota pysäkillä odottavaa poikaa kyytiin, vaan ajavat ohi, vaikka 11-vuotias on yrittänyt linja-autolle viittilöidä.

– On ajettu ohi ja ilkkuakseen vilkutettu bussista. Tätä on tapahtunut vain silloin, kun olen ollut yksin pysäkillä. Ei silloin, jos pysäkillä on paljon muita ihmisiä, Valtteri totesi.

Aikuisten tehtävä on puuttua rasismiin

Valtterin äidin, Adoptioperheet ry:n hallituksen puheenjohtaja Salla Saarisen, mukaan rasismista on tullut viime aikoina Suomessa yhä hyväksyttävämpää ja se on yhä vahvemmin yleisessä keskustelussa mukana. Saarinen toivoo, että aikuiset ihmiset puuttuisivat herkemmin rasistisiin tilanteisiin julkisilla paikoilla.

– Me vanhemmat emme voi olla koko ajan meidän lastemme tukena ja turvana, mutta aikuisia on valtavasti julkisilla paikoilla. Todella toivon, että minun ei tarvitsisi pelätä ja te muut aikuiset nostaisitte katseenne, seuraisitte mitä ympärillä tapahtuu ja puuttuisitte tilanteisiin.

Saarisen mielestä tällainen puuttuminen ei vaadi isoja tekoja. Saarisen mukaan se voi olla rohkaisevaa hymyilyä ja kysymistä, että "voiko auttaa" tai "onko kaikki hyvin". Saarisen Valtteri-poika on samaa mieltä.

– Aikuiset voisivat itse huomata, että tämä ei kuulosta kovin hyvältä ja voisivat tulla väliin. Kaikilla [lapsilla] ei riitä rohkeus sanoa, että joku kohtelee minua kaltoin, Valtteri sanoi.

Kenekään ei pitäisi joutua pelkäämään Suomessa

Sunnuntaina perussuomalaisten pirkanmaan piirihallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Terhi Kiemunki kommentoi sosiaalisessa mediassa kärkevin sanoin maahanmuuttajataustaisten lasten virpomista. Salla Saarinen on Kiemungin kirjoituksista pöyristynyt.

– Millä oikeutuksella hän pilkkaa lapsia? Eikö meidän aikuisten tehtävä ole suojella lapsia, hän kysyi.

Vaikka suomalaisuus on Saarisen mukaan nykyisessä yhteiskunnassamme muuttumassa, niin silti se pysyy suomalaisuutena.

– Me luomme uutta suomalaisuutta. Toivon, että perussuomalaiset, myös tämä kyseinen perussuomalaisten edustaja, olisi luomassa sitä turvallista Suomea, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä.