tiistai 29. maaliskuuta 2016

Yle: Ennaltaehkäisevä työ paras ase nuorten radikalisoitumista vastaan – "koko kylä kasvattaa"

Yle: Ennaltaehkäisevä työ paras ase nuorten radikalisoitumista vastaan – "koko kylä kasvattaa" 29.3.2016

Suomen muslimiyhteisöt tuomitsevat viimeaikaiset terrori-iskut. Aamu-tv:n vieraana olleet muslimiyhteisöjen edustajat korostivat yhteisiä toimia nuorten syrjäytymisen ja radikalisoitumisen estämiseksi.

Ennaltaehkäisevän työn jatkaminen on paras keino estää maahanmuuttajataustaisten nuorten radikalisoitumista, totesivat imaamit Anas Hajjar ja Abbas Bahmanpour sekä Suomen somalialaisten liiton varapuheenjohtaja Abdulrahman Rage Ylen aamu-tv:ssä.

Ragen mukaan on tärkeätä, että ennaltaehkäisevää työtä tulee tehdä koko yhteiskunnassa. Nuorten pitää tuntea kuuluvansa yhteisöön ja kaupunkiin, jossa hän elää, Rage sanoi.

– Koko kylä kasvattaa, eivät pelkästään somalialaiset, muslimit ja maahanmuuttajat.

Shiiamuslimeiden imaami Abbas Bahmanpour sanoi heidän tehneen jo pitkään yhteistyötä viranomaisten kanssa nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ääriliikkeille syrjäytynyt nuori on hyvä värväyskohde.

– Ääriliike tarjoaa paikkaa maailmassa, samalla tavalla kuin äärioikeisto täällä tarjoaa yhteenkuuluvaisuuden tunteen. Valitettavasti suomalaisessa yhteiskunnassa on menty vastakkainasettelevaan suuntaan, sitä pitäisi välttää, Bahmanpour sanoi.

Imaameiden tehtävä on kertoa, mitä islam todella opettaa, linjasi sunnimuslimeiden imaami Anas Hajjar.

– Puhetta voidaan käyttää väärin kuten värvääjät tekevät. Meidän viestimme on, että rauha on se tie.

Syrjäytyminen ajaa Isiksen riveihin

Terrorijärjestö Isiksen riveihin on Suomesta lähtenyt satakunta henkilöä. Lähtöpäätöksen taustalla on eri syitä, sanoi somalialaisten liiton varapuheenjohtaja Abdulrahman Rage. Usein yhtenä syynä on kuitenkin syrjäytyminen.

– Monilla nuorilla on mielestäni identiteettikriisi johtuen ehkä syrjäytymisestä, sanoi puolestaan Abbas Bahmanpour.

Hän sanoi tietävänsä joitakin Syyriaan lähteneitä. Tiedon Bahmanpour on saanut vasta lähdön jälkeen.

– Tieto on herättänyt surua ja kauhua, miten ihminen on päätynyt tähän pisteeseen. Hämmästystä, että miten oikeutetaan tällaista toimintaa, Bahmanpour sanoi.

Hajjar kertoi, että usein esimerkiksi Isiksen riveihin liittynyt on ennen lähtöä erkaantunut moskeijan toiminnasta.

– Tai (sitten hän) ei ole koskaan käynytkään.