lauantai 12. maaliskuuta 2016

HS: Sisäministeriön Nerg: Suomi seuraa Saksan uuden pakolais­linjauksen vaikutuksia

Helsingin Sanomat: Sisäministeriön Nerg: Suomi seuraa Saksan uuden pakolais­linjauksen vaikutuksia 12.3.2016

Ruotsi uhkasi Saksaa EU-tuomioistuimella. Suomi ei ole toistaiseksi ollut yhteydessä Saksan hallitukseen.

Suomi aikoo seurata Saksan uutta turvapaikanhakijoiden palauttamiseen liittyvää linjausta, mutta toistaiseksi Suomi ei ollut asiasta yhteydessä Saksan hallitukseen, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson varoitti eilen torstaina, että Ruotsi voi yhdessä muiden maiden kanssa vetää Saksan EU-tuomioistuimeen, jos se muuttaa Dublinin sopimuksen tulkintaa. Muutos tarkoittaisi sitä, ettei Saksa enää välttämättä ottaisi vastaan muista EU-maista palautettavia turvapaikanhakijoita, jotka ovat rekisteröityneet alun perin Saksassa.

”Olemme jo olleet yhteydessä Saksan hallitukseen virkamiestasolla emmekä ole yksin liikkeellä. Tämä koskettaa käytännössä useimpia muitakin EU-maita. Jos he [Saksa] pitävät kiinni tästä, voi asia hyvinkin päätyä EU-tuomioistuimeen”, Johansson sanoo uutistoimisto TT:lle.

Nerg sanoo, että suomalaiset virkamiehet kävivät Ruotsista kantautuneiden uutisten jälkeen keskustelua ruotsalaisten kollegojen kanssa asiasta.

”Tällä hetkellä seuraamme tilannetta ja myös Maahanmuuttovirasto selvittää, onko mahdollisesti tulossa ongelmia Dublin-palautuksiin liittyen.”

Nergin mukaan Suomella ei ole ollut tähän asti minkäänlaisia ongelmia Saksan kanssa Dublin-palautuksista.

Nerg korostaa, ettei Saksaan Dublin-asetuksen nojalla mahdollisesti palautettavien turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa ole merkittävä.

Viime vuonna Suomeen tulleista 32 000 turvapaikanhakijasta vain noin pari tuhatta on rekisteröitynyt jossakin muussa EU-maassa ennen Suomeen tuloa. Näistä vain osa on rekisteröitynyt Saksassa.

”Ei puhuta isoista määristä”, Nerg sanoo.

Periaatetasolla Dublin-sopimuksen noudattaminen on Nergin mukaan kuitenkin tärkeää.

”Minusta tämä keskustelu liittyy laajempaan keskusteluun EU:n sisällä siitä, että miten koko prosessi saadaan paremmin hallintaan.”

”Yksi Dublin-asetuksen perusperiaatteista on, että siellä missä on rekisteröity, niin sinne myös palautetaan. Sama tilanne on meilläkin. Jos Suomessa rekisteröity lähtee muualle Eurooppaan, niin sieltä voi tulla sitten palautetuksi Suomeen. Koko EU:ssa pitäisi toimia samalla tavalla, tai sitten pitää tehdä muutoksia.”

Turvapaikanhakijoita alkoi saapua loppusyksystä 2015 yhä enemmän Saksan kautta laivalla Suomeen. Joulukuussa heitä saapui Travemündestä Helsinkiin noin 25 päivässä.

Joulukuussa Suomen viranomaiset alkoivat kuitenkin vaatia, että Finnlines-varustamon pitää tarkastaa turvapaikanhakijoiden viisumit. Tämän jälkeen turvapaikanhakijoiden saapuminen Saksasta laivalla Suomeen tyrehtyi kokonaan.