maanantai 28. maaliskuuta 2016

Yle: Poliisi valistaa turvapaikanhakijoita: Naisten kevyempi pukeutuminen ei ole kutsu miehille

Yle: Poliisi valistaa turvapaikanhakijoita: Naisten kevyempi pukeutuminen ei ole kutsu miehille 28.3.2016

Itä-Suomen poliisilaitoksella ollaan tyytyväisiä siihen, kuinka asiat ovat sujuneet viime syksyn jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden määrä on lisääntynyt runsaasti. Rasistiseksi luokitellut rikkomukset ja turvapaikanhakijoihin liittyvät hälytystehtävät ovat jääneet vähäiseksi. Poliisin mukaan kesä tuo tilanteeseen haasteita, joihin on pyritty vastamaan valistuksella.

– Naisten pukeutuminen kevenee kesän myötä, eikä turvapaikanhakijoiden lähtömaissa ole välttämättä totuttu vastaavaan, sanoo Itä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen.

Korhosen mukaan turvapaikanhakijoille tehtävä valistus on aloitettu heti heidän tultuaan maahan.

– Lainsäädännön lisäksi on opastettu maan tavoista ja kulttuurista. Poliisin lisäksi valistustyötä on tehty muun muassa SPR:n ja maahanmuuttoviraston toimesta, toteaa Korhonen.

"Maassa tulee sopeutua maan tapoihin"

Poliisi ei lähde neuvomaan ketään pukeutumisessa vaan toivoo että kaikki osapuolet tietävät oikeat pelisäännöt.

- Yhdyn presidentti Niinistön sanoihin: ”maassa maan tavalla”. Kyllä jokaisen maahantulijan tulee sopeutua maan tapoihin. Mikäli puhutaan naisten ahdistelusta, se ei ole sallittua kenenkään kotimaassa. Tehdyssä valistamisessa on kerrottu länsimaissa pukeutumisen olevan avoimempaa, mutta se ei tarkoita miehille mitään kutsua, kommentoi Itä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen.

Korhosen mukaan myös kantasuomalaisten tulee muistaa maalaisjärjen käyttö. Esimerkiksi yöllä baarien sulkeutumisaikaan sukupuolesta riippumatta saattaa tulla potentiaaliseksi rikoksen uhriksi, jos kunto on vääränlainen.

-Yhtä lailla kuin ilman turvapaikanhakijoitakin ei pidä hakeutua tilanteisiin, joissa uhriutumisen riski on suuri, muistuttaa Korhonen.