tiistai 22. maaliskuuta 2016

HS: Turun kaupunki perui Rajat kiinni -liikkeen tilavaraukset – loukkaako sananvapautta?

Helsingin Sanomat: Turun kaupunki perui Rajat kiinni -liikkeen tilavaraukset – loukkaako sananvapautta? 22.3.2016

Turun Sanomien mukaan Turun kaupunki perui Rajat kiinni -liikkeen tilavaraukset. Liikkeen edustaja epäilee, että peruminen loukkaa sananvapautta.

Turun Sanomat uutisoi, että Turun kaupungin sivistysala on perunut ainakin kolme tilavarausta, joiden takana on ollut maahanmuuttovastainen Rajat kiinni -kansanliike. Peruminen tapahtui maanantaina, jolloin ensimmäinen tilaisuus oli tarkoitus pitää.

Turun kaupungin sivistysalajohtaja Timo Jalonen kertoo perumisen syyksi, että Rajat kiinni -liikkeen teemat eivät sovi Turun kaupungin arvomaailmaan.

”Olemme kaupunginvaltuuston alainen toimiala, ja Rajat kiinni -mielenosoittajat ovat olleet jatkuvasti huutamassa valtuuston kokousten aikana kaupungintalon pihalla. Se ei sovi yhteen, että vuokraisimme heille tiloja”, hän perusteli Turun Sanomien haastattelussa.

Maanantain tilaisuuden juontajaksi menossa ollut Jarmo Nevalainen kysyy Turun Sanomien kommentissaan, onko kaupungin päätös tilojen perumisesta loukannut sananvapautta.

”Oikeusasiamiehelle ei ole muistikuvieni mukaan tullut aiemmin kantelua täysin vastaavasta tapauksesta”, kertoo vanhempi oikeusasiamiehen sihteeri Mikko Sarja.

Hän kommentoi yleisellä tasolla, että tällaisessa tapauksessa täytyy kuulla molempia osapuolia. Päätöstä tehdessä on pohdittava tilojen haltijan oikeutta määrätä tilojen käytöstä suhteessa sananvapauteen.

”Sananvapaus ei ole universaali oikeus käyttää sananvapautta missä tahansa tilassa haluaa. Toisaalta tässä ei ole kyse yksinomaan tilankäyttökysymyksestä. Tilavarauksen peruuttamisen syyn täytyy olla jo hyvän hallinnonkin näkökulmasta hyväksyttävä”, hän toteaa.

Hyvään hallintoon voidaan katsoa kuuluvan, että viranomainen perustelee hyväksyttävästi sen, että poikkeaa aiemmin ilmoittamastaan tai lupaamastaan.

Oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Kuka tahansa voi kannella oikeusasiamiehelle epäillessään, ettei virkamiehen toiminta ole ollut lainmukaista.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.