torstai 31. maaliskuuta 2016

Iltalehti: Terrorismiin viittaavat Kummeli-sketsit sensuroitiin Areenasta - Yle vastaa kritiikkiin

Iltalehti: Terrorismiin viittaavat Kummeli-sketsit sensuroitiin Areenasta - Yle vastaa kritiikkiin 31.3.2016

Yle Areenassa julkaistuista vanhoista Kummeli-sketsisarjajaksoista on poistettu terrorismiin viittaavat sketsit.

Sosiaalisessa mediassa nousi torstaina älämölö, kun tarkkasilmäiset Kummeli-sarjan fanit huomasivat, että Yle Areenassa julkaistuista Kummeli-jaksoista ei löydy tuttuja sketsejä. Jaksoista on poistettu fanaattisuudelle ja terrorismille irvailleet Aziz the Combat Fighter -sketsit. Kyseiset sketsit ovat nähtävissä Kummeli-jaksoissa muun muassa Youtubessa.

Yle vastasi puuttuvia sketsejä ihmetelleeseen katsojapalautteeseen Twitterissä.

- Kummelin uusintajaksoista on jätetty pois Aziz-sketsit, koska on haluttu välttää mielipahaa terrorismitapahtumien yhteydessä, Yle Areena tviittasi.

Yle Areenan ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist vakuuttaa, että päätös jaksojen kohtausten poistamiselle tehtiin Kummeli-sarjan näyttelijöiden pyynnöstä.

- Kummelinäyttelijät itse lähestyivät meitä, koska kokivat, että nyt on aika paljon ollut tämä terrorismi esillä uutisissa. He kokivat, että se on niin ikävää nyt, että tänä päivänä he eivät olisi tehneet sellaisia sketsejä. Me harkitsimme sitä yhdessä ja tultiin siihen päätökseen, että näin me mennään, Lönnqvist sanoo.

Yle julkaisi Kummeli-sarjan kuusi ensimmäistä tuotantokautta pysyvästi Areenassa maaliskuussa jo ennen Brysselin terrori-iskua. Terrorismiin viittaavia sketsejä ei päätynyt missään vaiheessa Areenaan, sillä jaksot pätkittiin jo ennen ohjelmasarjan julkaisua.

Yle kertoo avoimesti toisessa tviitissään aikakoodit kustakin sensuroidusta jaksosta.

- Kaikki Ylen sisällöt katsotaan ihmissilmien läpi. Mitään ei mene automaattisesti julki. Yritämme aina katsoa, että sisällössä ketään ei vahingoitettaisi, Lönnqvist sanoo.

Hän lähettää terveisensä poistetuista sketseistä mielensä pahoittaneille nettikeskustelijoille.

- Selitimme tviitissämme päätöksemme syyn. Ymmärrän, että jotkut ovat lähteneet agitoimaan tätä. Mutta me seisomme tämän päätöksen takana.