tiistai 22. maaliskuuta 2016

Yle: Irakilaismiehen sotarikosjutun käsittely alkaa Hämeenlinnassa

Yle: Irakilaismiehen sotarikosjutun käsittely alkaa Hämeenlinnassa 22.3.2016

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa alkaa tiistaina aamupäivällä irakilaismiehen sotarikossyytteiden käsittely. Irakilaismies otettiin kiinni tammikuussa Hämeenlinnassa.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen syyttää irakilaismiestä sotarikoksista. Epäilty sotarikos liittyy kuolleiden vihollissotilaiden ruumiin häpäisyyn ja näyttönä on pääasiassa sosiaalisesta mediasta löytynyt materiaali.

Sotarikosepäily liittyy tapahtumiin vuosi sitten keväällä, kun Irakin hallitus valtasi Tikritin takaisin Isisiltä. Irakilaismiehen epäillään kuuluneen Irakin armeijan joukkoihin ja taistelleen Isisiä vastaan.

Mies on 23-vuotias. Hän on tullut Suomeen muutama kuukausi ennen kiinniottoa. Keskusrikospoliisi otti epäillyn kiinni torstaina 7. tammikuuta Hämeenlinnan seudulla.

Epäilty on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Suomen laissa sotarikoksesta voidaan lievimmillään tuomita vuoden vankeusrangaistukseen, enimmillään elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Toinen irakilaismies sai ehdollista sotarikoksesta

Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella käytiin perjantaina ensimmäinen irakilaismiesten epäiltyihin sotarikoksiin liittyvä rikosoikeudenkäynti. Irakilaismies tuomittiin vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Mies julkaisi Facebookissa kolme valokuvaa ilmeisesti taistelun yhteydessä kuolleen vihollissotilaan päästä vuonna 2015. Vihollissotilas oli tunnistettavissa, ja myös hänen henkilöllisyytensä kerrottiin. Kuvat olivat oikeuden mukaan halventavia ja uhria loukkaavia.

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan sekä Tampereen että Hämeenlinnan sotarikosoikeudenkäynneissä on ennakkotapauksen aineksia.

– Tämän oikeudenkäynnin, samoin kuin seuraavan jutun merkitys on se, että me saamme vertailukohdan muita vastaavan tyyppisiä juttuja varten. Saamme oikeuskäytännön, hän kertoi aiemmin Tampereen oikeudenkäynnin yhteydessä.

– Teot ovat erilaisia, mutta pykälien juridinen sovellettavuus ja argumentointi ovat samat. Saman säännöksen rikkomisesta on kysymys ja samalla tavalla ja samanlaisilla todisteilla aion ajaa juttua Hämeenlinnassa kuin Tampereella, sanoo Juha-Mikko Hämäläinen Hämeenlinnan oikeudenkäynnistä.

Irakilaiskaksosten tapaus yhä tutkinnassa

Lisäksi KRP tutkii yhä irakilaiskaksosten tapausta. 23-vuotiaat veljekset vangittiin joulukuussa Forssan seudulla.

Heidän epäillään kuuluneen Isisiin ja surmanneen ampumalla Irakin armeijan aseettomia sotilaita. KRP epäilee heitä 11 terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Veljekset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina syksyllä.