perjantai 11. maaliskuuta 2016

Yle: Maahanmuuttovirasto myöntää: Puutteet vaikuttivat Luonan vastaanottokeskuksen lakkauttamiseen

Yle: Maahanmuuttovirasto myöntää: Puutteet vaikuttivat Luonan vastaanottokeskuksen lakkauttamiseen 12.3.2016

Maahanmuuttovirasto kertoi maaliskuun alussa, että se ei jatka Helsingin Kutomotien vastaanottokeskuksen elokuussa päättyvää sopimusta. Yle kertoi Luonan ylläpitämien vastaanottokeskusten ongelmista laajasti helmikuussa.

Yksi syy Luona Oy:n Helsingin Kutomotiellä ylläpitämän vastaanottokeskuksen lakkauttamiseen ovat yhtiössä paljastuneet puutteet, myöntää Maahanmuuttovirasto.

Maahanmuuttovirasto kertoi maaliskuun alussa, että se ei jatka vastaanottokeskuksen elokuussa päättyvää määräaikaista sopimusta.

– Kyllä ne [puutteet toiminnassa] oli vaikuttamassa yhtenä tekijänä toiminnallisuusperustaan, mikä oli meidän kolmas kriteeri kun arvioimme vastaanottokeskuksia. Sieltä on tullut niin sanotusti huonoja pisteitä tähän laariin, kertoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

Yle kertoi Luonan ylläpitämien vastaanottokeskusten ongelmista laajasti helmikuussa. Työntekijät, asiakkaat ja viranomaiset olivat kirjelmöineet muun muassa rasismista ja terveydenhuollon puutteista.

Kuuluvainen kuitenkin kertoo, että juuri Kutomotien vastaanottokeskuksesta ei ole tullut erityisen paljon valituksia.

– Kyllä valituksia on tullut useammista Luonan vastaanottokeskuksista. Kutomotie ei ole korostunut valituksissa erityisesti tältä osin.

Kuuluvaisen mukaan Kutomotien vastaanottokeskukseen lakkauttamiseen vaikuttivat myös yksikön kalleus ja turvallisuusnäkökulmat.

– Poliisilta on tullut esimerkiksi toivomus, että yksikön kokoja pienennettäisiin. Meidän pitää kiinnittää jatkossa huomiota siihen, että miten tiiviisti ihmisiä isoihin ja tiiviillä alueilla oleviin keskuksiin sijoitetaan.

Keskustelut jatkuvat

Luona ja Maahanmuuttovirasto käyvät edelleen kehityskeskusteluja vastaanottotoiminnan pyörittämisestä.

– Olemme pyytäneet tiettyjä selvityspyyntöjä ja saatukin niitä. Prosessi jatkuu yhä. Ennen pääsiäistä on tarkoitus, että meillä on tapaaminen Luonan johdon kanssa, jossa käymme asioita vielä yksityiskohtaisesti läpi, Kuuluvainen kertoo.

Luona Oy pyörittää tällä hetkellä kahdeksaa vastaanottokeskusta, joista suurin osa sijaitsee pääkaupunkiseudulla.

Yhtiö on osa kansainvälistä Barona-konsernia. Sen liikevaihto on yli 160 miljoonaa euroa.