keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Yle: Supon päällikkö: Soldiers of Odin -järjestössä on hyvinkin vahvaa muukalaisvastaisuutta

Yle: Supon päällikkö: Soldiers of Odin -järjestössä on hyvinkin vahvaa muukalaisvastaisuutta 16.3.2016
Yle: Soldiers of Odinin johdon salaiset Facebook-viestit: Aseita, natsitunnuksia, kytkös MV-lehteen

Katupartioryhmä Soldiers of Odinin johdon yksityisessä Facebook-ryhmässä julkaistuissa kuvaviesteissä näkyy muun muassa aseita ja natsitunnuksia, Yle paljasti tänään. Keskiviikon A-studiossa haastatellun suojelupoliisin (Supo) turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harjun mukaan Soldiers of Odin -järjestö ei ole ihan sitä, miltä se on julkisuudessa pyrkinyt näyttämään.

Yle paljasti keskiviikkona, että katupartioryhmä Soldiers of Odinin johtohenkilöt ovat jakaneet toisilleen suljetussa Facebook-ryhmässä kuvamateriaalia, joissa on natsitunnuksia ja aseita.

– Siellä (Soldiers of Odin -järjestössä) tulee esille hyvinkin vahva muukalaisvastaisuus – kyllä siitä voidaan käyttää termiä rasismi myöskin, Supon turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju toteaa keskiviikon A-studiossa.

Soldiers of Odin -yhdistys itse kiistää olevansa rasistinen tai uusnatsistinen ryhmä, ja sanoo toimivansa vain suomalaisten turvallisuuden ylläpitämiseksi. Kari Harju ei tuota niele.

– Johtohenkilöillä tiedetään olevan rikostaustaa, ja se, että siellä (Facebook-ryhmässä) esitellään aseita ja on selkeästi rasismiin viittaavia kuvia, niin kyllä se kertoo siitä, ettei tämä järjestö ole ihan sitä millaisen kuvan se on julkisuudessa pyrkinyt antamaan itsestään, Harju sanoo.

Yle oli yhteydessä johtaja Mika Rantaan, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.

Ylen haltuunsa saama materiaali Soldier of Odinin päällystön muille suljetusta Facebook-ryhmästä kertoo myös muuta. Soldiers of Odinin päällystöön kuuluu noin 80 jäsentä, miehiä ja naisia eri puolilta Suomea. Myös kytköksistä Suomen vastarintaliikkeeseen on spekuloitu.

– On ollut (Soldiers of Odinin) videoilla jo aiemmin viitteitä siitä, että siellä on selkeästi äärioikeistokytkentää SVL:ään (Suomen vastarintaliikkeeseen), Harju sanoo.

Soldiers of Odin perustettiin viime vuoden lokakuussa Kemissä. Soldiers of Odin on levinnyt ilmoituksensa mukaan 27 paikkakunnalle. Ulkomaille on perustettu useita partioivia sekä virtuaalisia tukiryhmiä.