torstai 24. maaliskuuta 2016

Turun Sanomat: Varissuo on maahanmuuton mallioppilas

Turun Sanomat: Varissuo on maahanmuuton mallioppilas 24.3.2016

Turun Varissuon maine Suomen kansainvälisimpänä, mutta silti sopuisana lähiönä on kiirinyt lahden yli naapurimaahan Ruotsiin. Siellä yhtälö herättää ihmetystä.

Suomi tulee selviämään rajusti kasvavasta maahanmuuttajaväestöstä mainiosti, jos lähiöissä pidetään kiinni sekä edullisista vuokra-asunnoista että hyvästä palvelutasosta. Tätä mieltä on Siirtolaisuusinstituutin eläkkeelle jäänyt johtaja Ismo Söderling.

Söderlingin arvio maahanmuuttajataustaisten osuudesta Suomen väestökehityksessä poikkeaa merkittävästi Tilastokeskuksen väestöennusteesta. Viime vuonna tehdyn ennusteen mukaan nettomaahanmuutto lisää väkilukua puolella miljoonalla ihmisellä vuoteen 2050 mennessä. Söderling on puolestaan laskenut, että maahanmuuttajien osuus tulee olemaan 1–1,2 miljoonaa ihmistä.

– Selvää kuitenkin on, että maahanmuuttopaineet tulevat lisääntymään, Söderling sanoo.

Söderling sanoo, että Ruotsissa ihmetellään, miksi Suomen maahanmuuttovoittoiset lähiöt ovat säilyneet rauhallisina. Hänen mukaansa Ruotsissa lasketaan olevan yli 50 gettoutumisvaarassa olevaa aluetta. Naapurimaassa palveluita on keskitetty. Lähiöissä lähinnä asutaan, ja esimerkiksi koulut käydään jättiyksiköissä.

Turun Varissuo on malliesimerkki siitä, miten maahanmuuttajaväestön kotoutuminen saadaan onnistumaan hyvin. Alueella on huokeiden vuokra-asuntojen lisäksi erinomainen palvelutaso.

Söderling uskoo, että Suomi selviää uusista asukkaistaan mainiosti, kunhan Varissuon mallista muistetaan pitää kiinni.

Lue koko juttu torstain Turun Sanomista tai näköislehdestä