torstai 24. maaliskuuta 2016

MTV: Suomalaismuslimi ihmettelee: Miksi jokainen islaminuskoinen joutuu vastaamaan kaikista terroriteoista?

MTV: Suomalaismuslimi ihmettelee: Miksi jokainen islaminuskoinen joutuu vastaamaan kaikista terroriteoista? 24.3.2016
MTV: Pappi vihapuheesta: Ihmisiltä puuttuu kyky asettua toisen asemaan

Kirjastonhoitaja Nahla Hewidyn mukaan asenteet muslimeja kohtaan kovenevat jokaisen terrori-iskun jälkeen. Hän sanoo joutuneensa itsekin vastaamaan kysymyksiin terroriteoista pelkästään uskontonsa perusteella.

– Omassa arjessani se näkyy siten, että minun pitäisi perustella terrorijärjestöjen tekemisiä vain sen vuoksi, että olen muslimi.

– Tämä tuntuu raskaalta. Silloin kun Isisistä oli ensimmäisiä kertoja puhetta, minulta kysyttiin usein kannatanko heitä. Jouduin selventämään monelle, että en allekirjoita Isisin tai minkään terrorijärjestön toimintaa. Nyt joudun perustelemaan sitä, miksi joku tekee tällaista.

Hewidyn mukaan hänet tunnistetaan muslimiksi huivin perusteella. Vaikka kohtelu on hänen mukaansa välillä epäreilua, ei hän silti kannata huivien kieltämistä.

– Elämme maassa, jossa on uskonnonvapaus, joten en kannata mitään kieltoa. Ajattelen, että jokainen voi valita uskonsa tai olla uskomatta. Toisen valintaa pitää kunnioittaa. Huivien kieltäminen olisi mielestäni, puutumista ihmisten henkilökohtaisiin asioihin.

_______________________________

MTV: Pappi vihapuheesta: Ihmisiltä puuttuu kyky asettua toisen asemaan

Isis-järjestön terrori-iskut Pariisiin ja nyt Brysseliin ovat lisänneet ihmisten epäluuloja toisiaan, ja erityisesti muslimeita, kohtaan. Huomenta Suomen lähetyksessä puhuttiin siitä, miten terrori-iskut ovat vaikuttaneet muslimien elämään Suomessa.

Muslimi ja kirjastonhoitaja Nahla Hewidy sekä oppilaitospappi Heidi Rautionmaa olivat yhtä mieltä siitä, että uskontojen välistä dialogia tarvittaisiin lisää. Rautionmaa painotti, että sekä islamissa että kristinuskossa on lopulta hyvin samantapainen ydinsanoma: myötätunto.

– Ihmisiltä puuttuu kyky ja ymmärrys asettua toisen ihmisen sappaisiin. Meidän on opittava kunnioittamaan toinen toisiamme katsomuksesta huolimatta, Rautonmaa sanoi lähetyksessä.

– Ihmiset eivät osaa enää ajatella asioita niin monelta eri kantilta kuin pitäisi. On vain helpompaa syyttää kaikesta yhtä ryhmää, Hewidy jatkoi.

Katso videolta, millaisia tilanteita Nahla Hewidy kertoi kohdanneensa terrori-iskujen jälkimainingeissa.