perjantai 18. maaliskuuta 2016

HS: Irakilaismies sai syytteen sotarikoksesta – oikeudenkäynti alkoi Tampereella

Helsingin Sanomat: Irakilaismies sai syytteen sotarikoksesta – oikeudenkäynti alkoi Tampereella 18.3.2016
Ilta-Sanomat: Tampere: Julmia kuvia julkaistiin netissä – irakilaismiehelle luettiin syyte sotarikoksesta

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi sotarikosoikeudenkäynti irakilaismiestä vastaan perjantaina.

Irakilaismies sai syytteen sotarikoksesta Tampereella. Syyte tuli siitä, että mies oli otattanut itsestään kolme valokuvaa, joissa hän roikotti kädessään vihollissotilaan irtileikattua päätä. Kuvat hän oli pannut julkiseen Facebook-profiiliinsa kaikkien käyttäjien nähtäväksi.

Uhri oli täysin tunnistettavissa, ja hänen henkilöytensä oli julkaisun jälkeen syytteen mukaan kerrottu.

Mies taisteli Isisiä vastaan Irakin armeijan yhteydessä toimivissa puolisotilaallisissa joukoissa.

Syytteen mukaan mies oli kohdellut valokuvattua epäinhimillisesti ja halventavasti sekä loukannut tämän kunniaa.

Miehen puolustuksen mukaan pitää paikkansa, että mies otatti kuvat ja julkaisi ne, mutta sotarikoksen tunnusmerkit eivät teossa täyty. Se edellyttäisi vakavaa loukkausta, joten korkeintaan kyse on lievästä sotarikoksesta, puolustus katsoo.

Mies saapui oikeuteen täysin kasvojaan peittelemättä, Koraani käsissään.

Hän on ollut vangittuna jo marraskuusta lähtien. Syyttäjä vaatii kahden vuoden rangaistusta.

Syyttäjän mukaan mies ei ollut taistelussa mukana, vaan toimi vartiotehtävissä, kun muut taistelijat palasivat pää mukanaan. Epäilty ei siis olisi ollut mukana tappamisessa tai silpomisessa.

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen syyttää ensi viikolla toisessa samankaltaisessa tapauksessa toista irakilaismiestä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Molemmissa tapauksissa on kyse Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännön artiklassa 8 sotarikoksiksi määritellyistä teoista, jotka liittyvät kuolleiden vihollissotilaiden ruumiiden häpäisyyn.

________________________________

Ilta-Sanomat: Tampere: Julmia kuvia julkaistiin netissä – irakilaismiehelle luettiin syyte sotarikoksesta

29-vuotiaalle irakilaiselle miehelle luettiin tänään Tampereella syyte sotarikoksesta. Kuvia teosta ja muistakin julmuuksista julkaistiin netissä.
Sotarikoksesta syytetty mies taisteli Irakin virallisen armeijan rinnalla Isisiä vastaan sotivassa shiialaisessa militia-ryhmässä.

Netissä julkaistuissa kuvissa sotarikoksesta epäilty mies roikottaa kädessään kaatuneen Isis-terroristin päätä. Muutakin rankkaa kuvamateriaalia löytyy.

Irakilaismies on myöntänyt olevansa kuvissa, joissa sotarikokseksi epäilty teko on kuvattu. Hänen mielestään teossa ei ole mitään väärää ja hän kiistää rikoksen.

Syytetty puolustautuu sillä, että hän osoittaa teollaan kunnioitusta Isis-taistelijan surmaamien uhrien omaisille.

Syyttäjän mukaan kyseessä on sotarikos.

Sotarikoksen tunnusmerkistössä viitataan Rooman sopimukseen, jonka mukaan sotavangin julma kohtelu on kiellettyä. EU-tuomiosituimen tulkinnan mukaan se tarkoittaa myös kuolleita henkilöitä.

EU on lähettänyt tuomioistuimille tulkintaohjeen, jonka mukaan sotarikosten käsittelyssä tulisi ottaa huomioon kulttuuriset olosuhteet.

Eräissä maissa on tapana, että kaatuneita vihollisia kohdellaan kaikkea muuta kuin kunnioittavasti.

Esimerkiksi Isisin tapoihin kuuluu, että kaatuneilta vihollisilta katkaistaan pää. Sama käytäntö lienee rintamalinjan toisellakin puolella.