torstai 10. maaliskuuta 2016

Ilta-Sanomat: Tamperelaisvanhemmat tuomittiin lapsensa toistuvista pahoinpitelyistä

Ilta-Sanomat: Tamperelaisvanhemmat tuomittiin lapsensa toistuvista pahoinpitelyistä 10.3.2016
Aamulehti: Vanhemmat pahoinpitelivät vuosia pientä tytärtään, joka kieltäytyi käyttämästä huivia 8.3.2016

Vanhemmat pahoinpitelivät nuorta tytärtään usean vuoden ajan.

Tampereen käräjäoikeus tuomitsi Tampereella asuvat vanhemmat nuoreen tyttäreensä kohdistuneesta toistuneesta ruumiillisesta väkivallasta. Tytön äiti sai pahoinpitelystä kolmen kuukauden ehdollisen vankeustuomion ja isä sai pahoinpitelystä neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Tytär oli väkivallantekojen aikaan 9–12 vuotias ja tapahtumat ajoittuvat vuosille 2011–2014.

Isä muun muassa löi tytärtään kädellään viikoittain jalkoihin, käsiin, selkään ja kasvoihin sekä potkaisi tytärtä ainakin kerran käsivarteen. Hän oli myös ottanut tytärtä hiuksista kiinni ja lyönyt seinään. Syynä väkivallantekoihin oli esimerkiksi koulusta lintsaaminen ja erimielisyys huivin käytöstä.

Äiti oli lyönyt tytärtään usealla eri kerralla kädellä kasvoihin ja päähän, ja kerran hän heitti tytärtään ruokailuvälineellä.

Tytölle aiheutui väkivallanteoista mustelmia ja punoittavia jälkiä sekä ihorikkoa.

Tytön kertomus uskottava

Vanhemmat kiistivät syytteensä. Vanhempien mukaan heillä ja tyttärellä oli ollut erimielisyyttä siitä, millaista elämäntyyliä tyttären tulisi noudattaa, ja sen takia tytär olisi keksinyt pahoinpitelysyytökset ikään kuin kostoksi vanhemmilleen. Myös tytön murrosiän aiheuttamien mielenvaihteluiden epäiltiin olevan syynä tytön esittämiin pahoinpitelysyytöksiin.

Oikeudessa olivat todistamassa terveydenhoitaja ja sosiaalialan ammattilainen, joiden mukaan tytön kertomus oli uskottava. Tyttö kertoi tapahtumista yhdenmukaisesti eri viranomaisille.

Ehdollisten vankeusrangaistusten lisäksi vanhemmat joutuvat korvaamaan tyttärelleen yhteensä 1 800 euroa kivusta, särystä ja muusta tilanpäisestä haitasta. Isän osuus on 1 000 euroa ja äidin 800 euroa.

Asiasta uutisoi ensin Aamulehti.

_____________________________

Aamulehti: Vanhemmat pahoinpitelivät vuosia pientä tytärtään, joka kieltäytyi käyttämästä huivia

Tampereella asuvat irakilaistaustaiset vanhemmat pahoinpitelivät vuosien ajan tytärtään, joka käyttäytyi vanhempien mielestä sopimattomalla tavalla. Uhri oli tapahtuma-aikaan 9–12-vuotias.

Vuonna 1969 syntynyt isä löi tyttöä viikoittain käsiin, jalkoihin, selkään ja kasvoihin. Ainakin kaksi kertaa hän myös potkaisi tyttöä käsivarteen. Tyttö sai pahoinpitelyistä punoittavia jälkiä ja mustelmia.

Isä pahoinpiteli tytärtään esimerkiksi silloin, kun tyttö lintsasi koulusta kolmannella ja neljännellä luokalla. Kerran isä löi tyttöä, kun perhe oli lähdössä Särkänniemeen ja tytär kieltäytyi käyttämästä huivia.

Vuonna 1975 syntynyt äiti löi tytärtään muutamia kertoja kuukaudessa päähän. Lyönneistä jäi tytölle mustelmia. Kaikki pahoinpitelyt tapahtuivat Tampereella vuosina 2011–2014.

Vanhempien mukaan tyttö kosti heille

Vanhemmat kiistivät Pirkanmaan käräjäoikeudessa kaikki pahoinpitelyt. He sanoivat tietävänsä, että lapsen lyöminen on Suomessa laitonta. Tästä oli kerrottu heille, kun he tulivat maahan. Vanhempien mukaan heidän tyttärensä keksi pahoinpitelyväitteet kostoksi, koska tytön ja vanhempien välillä oli riitoja siitä, minkälaista elämäntyyliä lapsen tulisi noudattaa.

Lapsi oli välillä sijoitettuna perhetukikeskukseen, ja perhettä tuettiin myös muilla tukipalveluilla. Oikeudessa kuultiin todistajina muun muassa terveydenhuollon ammattilaisia. Todistajien mukaan tytön kertomusta ei ollut heidän mielestään syytä epäillä.

Terveydenhoitajalle tyttö oli kertonut, että kotona oli erimielisyyksiä muun huivin käytöstä ja muusta pukeutumisesta sekä siitä, kenen kanssa tyttö sai viettää aikaa.

Tyttö kertoi pahoinpitelyistä yhdenmukaisesti kaikkiaan kolmelle todistajalle ja lisäksi poliisille. Oikeuden mukaan mikään ei tukenut vastaajien väitettä siitä, että tyttö olisi kostanut keksimällä perättömiä väitteitä.

Oikeuden mukaan teot olivat vakavia

Pirkanmaan käräjäoikeus piti pitkään jatkunutta pahoinpitelyä niin vakavana tekona, että vanhemmat oli tuomittava vankeusrangaistuksiin. Toisaalta tytön vammat olivat vähäisiä, eikä vanhemmilla ollut rikosrekisteriä. Tämän takia käräjäoikeus tuomitsi vanhemmat ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Käräjäoikeus tuomitsi isän neljän kuukauden ja äidin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Vanhemmat määrättiin maksamaan tytölle yhteensä 1 800 euroa korvauksia kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta.

Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä tuomituilla on vielä aikaa ilmoittaa tyytymättömyytensä siihen.