tiistai 15. maaliskuuta 2016

HS: KHO: Kuusi vuotta Suomessa oleskellut salatyöntekijä voidaan käännyttää

Helsingin Sanomat: KHO: Kuusi vuotta Suomessa oleskellut salatyöntekijä voidaan käännyttää 15.3.2016

Vuosien ajan ilman papereita työskennellyt maahanmuuttaja voidaan poistaa Suomesta, arvioi korkein hallinto-oikeus (KHO) tiistaina tekemässään ennakkopäätöksessä.

Sen mukaan Maahanmuuttovirastolla (Migri) oli oikeus hylätä bangladeshilaisen miehen oleskelulupahakemus, sillä tämä oli vuosia sitten tapahtuneen käännytyksen jälkeen palannut Suomeen salaa ja tehnyt kuuden vuoden ajan töitä ilman ilman oleskelulupaa.

Nyt 32-vuotias mies tuli Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2006. Hän haki turvapaikkaa ja oleskelulupaa väärällä nimellä, mutta hakemus hylättiin. Mies poistettiin maasta vuonna 2007 ja määrättiin kahden vuoden maahantulokieltoon koko Schengen-alueelle.

Mies kuitenkin tuli salaa Suomeen heti seuraavana vuonna ja alkoi työskennellä siivoojana ilman lupia. Hän jäi kiinni vuonna 2014 rajavartioston tarkastuksessa laivaterminaalissa. Silloin hän esitti ensin väärät henkilötiedot ja kiisti, että hän olisi aiemmin hakenut turvapaikkaa tai oleskelulupaa Suomesta.

Miehen miehen oikea henkilöllisyys saatiin selville, hän haki uudelleen turvapaikkaa ja oleskelulupaa.

Migri hylkäsi hakemukset erityisesti miehen aiemman lupahistorian takia. Virasto huomautti, että mies oli työskennellyt Suomessa kuusi vuotta ilman lupia ja kiinni jäätyään esittänyt vääriä tietoja viranomaisille. Miehen tarkoituksena on ollut maahantuloa tai maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen, Migri arvioi.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi Migrin päätöksen. Sen mielestä miehen taustaan liittyvät poikkeukselliset seikat eivät osoita, ettei mies aio työskennellä Suomessa, kuten hän oli hakemuksessaan kertonut.

Migri valitti päätöksestä KHO:een. Se painotti, että oleskeluluvan edellytykset pitää arvioida jo ennen maahantuloa ja työskentelyn aloittamista.

Mies puolestaan kertoi, ettei hän tiennyt, miten voisi pitkän oleskelunsa aikana saada asemansa laillistettua. Paperittomana siirtolaisena hän ei saanut oikeudellista neuvontaa, ja tämä johti piileskelyyn ja vääriin päätöksiin. Mies korosti, että hänen tarkoituksensa on jatkaa työntekoa Suomessa.

KHO:n mukaan miehelle ei tarvitse myöntää oleskelulupaa. Hänen käännyttämiselleen ja maahantulokiellon määräämiselle on laissa tarkoitettu peruste.

KHO huomautti, että mies on toistuvasti harhauttanut viranomaisia tilanteissa, joissa hänen oleskelunsa laillisuutta oli yritetty selvittää. Hän haki työntekijän oleskelulupaa vasta, kun laiton oleskelu oli jo tullut ilmi.

Miehen työsuhde on sinänsä todellinen, mutta edes tämä ei estä hakemuksen hylkäämistä, KHO huomautti.

KHO:n päätöksen tekivät presidentti Pekka Vihervuori sekä hallintoneuvokset Irma Telivuo, Eija Siitari, Outi Suviranta ja Heikki Harjula.