maanantai 4. tammikuuta 2010

Uusi Suomi: Thors toivoo, että Sellon tragedia ei lisää rasismia

Uusi Suomi/STT: Thors toivoo, että Sellon tragedia ei lisää rasismia 4.1.2010

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) vetoaa voimakkaasti suomalaisiin, jotta kauppakeskus Sellon ampumistapaus ei lisäisi rasismia. Thorsin mukaan suomalaisilla on nyt yhteinen vastuu siitä, että rasistinen mieliala ei leviä Suomessa ampumistapauksen takia.

-Toivoisin, että näkisimme, että tässä on kyseessä poikkeuksellinen tragedia, mielipuolinen teko, joka ei saa syyllistää kaikkia maahanmuuttajia, hän sanoi maanantaina STT:lle.

Sellon ampujan, alun perin Kosovosta tulleen Ibrahim Shkupollin Suomessa oloa ja oleskelulupaa on arvosteltu voimakkaasti, sillä hän on syyllistynyt rikoksiin jo ennen viime viikon joukkomurhaa. Lukuisten mielipiteiden mukaan hänet olisi pitänyt karkottaa Suomesta.

Viimeksi maanantaina Perussuomalaiset nuoret -yhdistys vaati, että kaikki vakavamman rikoksen Suomessa tehneet ulkomaalaiset tulisi pääsääntöisesti karkottaa maasta. Yhdistyksen puheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkalan mukaan sama vaatimus tosin voisi koskea myös suomalaisia, jotka ovat tehneet rikoksen ulkomailla.

Viranomaisten vaihdettava paremmin tietoja keskenään

Maahanmuutosta vastaavan ministerin mukaan vakavien rikosten ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa. Nyt on kuitenkin keskusteltava, toimiko maahanmuuttoviranomaisten ja poliisin tiedonkulku riittävän hyvin, Thors sanoi.

Myös lähestymiskiellon valvonnan tiukentamista on syytä tutkia.

-Maahanmuuttoviraston puolelta on tehty jo aiemmin esityksiä poliisille, että he saisivat entistä paremmin tiedon henkilöistä, jotka saavat rangaistuksen.

Hän ei kuitenkaan suoralta kädeltä kannata sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) ehdottamia tiukennuksia rikoksiin syyllistyneiden oleskelulupiin.