perjantai 14. huhtikuuta 2017

Iltalehti: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut perhe odottaa kaltereiden ja piikkilangan takana: "Ja siellä on kamera ja emme saa mennä ulos"

Iltalehti: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut perhe odottaa kaltereiden ja piikkilangan takana: "Ja siellä on kamera ja emme saa mennä ulos" 14.4.2017

- Ovet kiinni, ikkunat kiinni. --- Ja siellä on kamera ja emme saa mennä ulos, tyttö kertoo videolla.

Ikkunasta näkyvät kalterit, piikkilankaa, muuri ja valvontakamera.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut irakilaisperhe odottaa maasta poistamista Joutsenon säilöönottoyksikössä Lappeenrannassa. Perheen tytär on kuvannut säilössä lyhyen videon, joka näyttää tilojen karun todellisuuden.

Iltalehti kertoi tiistaina, kuinka poliisi otti koko yhdeksän henkisen perheen kiinni ja toimitti Helsingin Metsälän säilöönottoyksikön kautta Joutsenoon. Torstai-iltana perheenjäsenet kertoivat olevansa yhä Joutsenossa odottamassa käännytystä. Perheen kaikki seitsemän lasta ovat alaikäisiä iältään 1,5 - 14-vuotiaita.

Voimakasta kritiikkiä

Pelastakaa Lapset ry kritisoi voimakkaasti turvapaikanhakijalasten ja heidän perheiden säilöönottoja sekä pakkopalautuksia. Se vaatii, että Suomen on lopetettava viipymättä kaikkien alaikäisten pakkopalautukset. Lisäksi Pelastakaa Lapset ry vaatii, ettei Suomi ota yhtäkään lasta tai tämän perhettä säilöön osana palautusprosessia.

YK:n lapsen oikeuksien komitean mukaan säilöönottoa tulee välttää viimeiseen asti.