tiistai 4. huhtikuuta 2017

Iltalehti: Turvapaikkanuorten opiston seinään heitettiin kolme polttopulloa -oikeus hylkäsi syytteet Ylivieskan polttopulloiskusta

Iltalehti: Turvapaikkanuorten opiston seinään heitettiin kolme polttopulloa -oikeus hylkäsi syytteet Ylivieskan polttopulloiskusta 4.4.2017

Neljää miestä syytettiin tuhotyön yrityksestä Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa. Syytteen mukaan miehet heittivät polttopulloja Raudaskylän Kristillisen opiston seinään lokakuun lopussa vuonna 2015.

Opistolla asui ja opiskeli alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Tapahtuma-aikaan opistolla oli majoittuneena 14 nuorta.

Tuli ei lähtenyt leviämään, joten opisto ei kärsinyt palovahinkoja ja henkilövahingoilta vältyttiin.

Syyttäjä vaati, että rasistinen motiivi otettaisiin huomioon rangaistuksen koventamisperusteena.

Miehet kiistivät syytteet tuhotyön yrityksestä sekä teonkuvaukseltaan että rikosnimikkeeltään. Miesten mukaan polttopulloja ei heitetty rakennukseen, jossa 14 alaikäistä turvapaikanhakijaa majoittui.

Tarkoitus säikytellä

Oikeus hylkäsi tiistaina antamallaan päätöksellä kaikkien neljän miehen syytteet tuhotyön yrityksestä.

Oikeudessa esitettiin kirjallisena todisteena valokuvia tekopaikasta ja seinämästä, jolle pullot oli heitetty.

Kirjallisena todisteena oli myös Jokilaaksojen pelastuslaitoksen lausuma, jonka mukaan räystäsrakenteiden ja ullakon purueristeiden syttyminen ja sen myötä koko rakennuksen syttyminen on mahdollista, mutta tässä tapauksessa epätodennäköistä. Lausumassa todettiin lisäksi, että kyseessä olevan kaltainen seinä ei voi syttyä ulkoapäin.

Oikeudessa syytetyt kertoivat olleensa tapahtuma-aikaan kovassa humalassa. Vastaajien mukaan he valmistivat polttopulloja bensiinistä hetken mielijohteesta. Pulloihin lisättiin myös vettä. Eräs vastaaja kertoi tehneensä näin, jotta pullot eivät vahingossakaan syttyisi.

Yhden vastaajan mukaan miesten tarkoitus oli käydä säikyttelemässä turvapaikanhakijoita. Kaikki miehet sanoivat oikeudessa katuvansa ja häpeävänsä tekoa.

Vahingonkorvauksia

Oikeuden mukaan miesten menettely ei täytä tuhotyön yrityksen tunnusmerkistöä, joten se päätyi hylkäämään kaikkien vastaajien syytteet.

Käräjäoikeus velvoitti kuitenkin miehet korvaamaan yhteisvastuullisesti Raudaskylän Kristilliselle Opistolle vahingonkorvauksia yhteensä 3 000 euroa.

Käräjäoikeus piti uskottavana sitä, että palavat pullot sammuivat jo ennen niiden osumista rakennuksen kivijalkaan.

Teon kohteena olleen rakennuksen ulkopinnalla oli kivirappaus. Oikeuden mukaan kirjallisella todistelulla näytettiin toteen, että rakennuksen seinä oli sellainen, ettei se voi syttyä ulkoapäin.

Oikeus katsoi, että teon tarkoituksena oli pelotella ja osoittaa mieltä maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. Siltä osin miesten menettely katsottiin tarkoitukselliseksi.

Käräjäoikeus totesi kuitenkin, että miehet eivät pitäneet todennäköisenä sitä, että polttopullot sytyttäisivät rakennuksen tuleen ja he aiheuttaisivat sillä tavalla konkreettisen hengen, terveyden tai huomattavan taloudellisen vahingon vaaran.

Oikeus piti uskottavana sitä, että miehillä ei ollut tarkoitus vahingoittaa rakennuksessa sisällä olleita henkilöitä.

Miehet ovat iältään 31-34-vuotiaita.