keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Iltalehti: Poliisi tietää useimpien palautuspäätöksen saaneiden olinpaikan - "Meillä on varauduttu"

Iltalehti: Poliisi tietää useimpien palautuspäätöksen saaneiden olinpaikan - "Meillä on varauduttu" 12.4.2017

Tukholman järkyttävä terrori-isku ei ainakaan heti ja suoraan vaikuta Suomen poliisin toimintaan laittomasti maassa olevien ulkomaalaisten poistamisessa.

Iskun tehnyt paljastui kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneeksi mieheksi, jota poliisi ei ollut tavoittanut. Ruotsissa on tällä hetkellä jopa 12 000 samankaltaisen päätöksen saanutta, laittomasti maassa olevaa ulkomaalaista, jotka eivät ole noudattaneet poistumismääräystä.

Vastaava luku Suomessa luku on noin tuhat. Poliisin mukaan valtaosa kielteisen päätöksen saaneista odottaa palautusta ja asuu palautukseen asti vastaanottokeskuksissa.

"Tilanne elää"

- Arvio tuhannesta kielteisen päätöksen saaneesta on hyvin karkea, sillä tilanne elää koko ajan. Samaan aikaan, kun maasta poistetaan tai poistuu henkilöitä, poliisille tulee uusia täytäntöönpanokelpoisia päätöksiä, kertoo poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta.

Hänen mukaansa palautuksia tehdään jatkuvasti useita kymmeniä viikossa.

Valtaosa kielteisen päätöksen saaneista on tällä hetkellä irakilaisia.

Viime vuonna Suomesta saatiin palautettua kaikkiaan yli 7 000 ulkomaalaista. Poliisin lisäksi palautuksia toteutti kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM, joka organisoi ne vapaaehtoisina ja avustettuina.

Poliisi järjesti viime vuonna noin 1 400 irakilaisen vapaaehtoisen paluun tilauslennoilla. Lisäksi se organisoi noin 4 000 vastentahtoisen palautettavan palautuksen joko valvottuna tai saattamalla heidät kotimaahansa. Jälkimmäiseen lukuun sisältyvät myös esimerkiksi rikosten perusteella palautettavat.

- Lisäksi maasta on poistunut omatoimisesti ja kenellekään ilmoittamatta useita satoja henkilöitä. Osa heistä on lähtenyt jo ennen turvapaikkapäätöstä, Poutanen sanoo.

Poliisilla ei toistaiseksi ole havaintoja siitä, että laittomasti maassa olevien määrä olisi lisääntynyt.

"Lisää turvallisuutta"

Poliisi ennakoi, että kuluvana vuonna kielteisiä päätöksiä alkaa tulla yhä enemmän. Mitään arviota lopullisista määristä Poutanen ei kuitenkaan halua veikata.

Poliisitarkastaja kiistää, että Tukholman isku vaikuttaisi poliisin toimintaan palautusten täytäntöönpanossa.

- En näkisi, että Ruotsin tilanne aiheuttaisi meillä paineita. Meillä on varauduttu kielteisten päätösten tulemiseen. Iso osa (hakijoista) tulee saamaan kielteisen päätöksen.

Poutanen totesi tammikuussa blogissaan, että poliisi aikoo kiinnittää entistä enemmän huomiota ulkomaalaisvalvontaan ja poistamispäätösten täytäntöönpanoon.

Hän huomautti, että toimiva palautus ja tehokas valvonta paitsi ennaltaehkäisee laitonta maassaoloa myös lisää yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

- Lähtökohta on, että palautuspäätöksen saaneet poistuva maasta eikä laitonta maassa oleskelua katsota läpi sormien.

"Toimi asiallisesti"

Huhtikuun alussa järjestetty palautuslento Afganistaniin aiheutti suuren some-kohun, jota eräät poliitikotkin nostattivat levittämällä vääriä huhuja. Yhdenvertaisuusvaltuutettu totesi kuitenkin tiistaina, että poliisi oli toiminut kaikin puolin asiallisesti. Hänellä oli huomautettavaa vain viranomaisten järjestämän tulkin puuttumisesta.

Poliisitarkastaja Mia Poutanen sanoo, että Poliisihallituksessa käydään some-kohu tarkoin läpi ja sen jälkeen arvioidaan, missä vaiheessa ja mitä tulevista kerrotaan.

- Olemme toimineet vuosikaudet niin, ettei lennoista tiedoteta etukäteen. Perusteet liittyvät turvallisuuteen ja taktisiin toimiin. Näillä näkymin emme ole muuttamassa tiedotuslinjaa.