Uusi Suomi: Anni Sinnemäki Rautatientorin leireistä: ”Me sanomme tervetuloa” 2.4.2017
Helsingin kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja, pormestariehdokas Anni Sinnemäki (vihr.) sanoo blogissaan, että mielenosoittaminen on monille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille ja vastaanottokeskuksesta poistetuille ainoa jäljellä oleva vaihtoehto.
Helsingin Rautatientorilla on ollut jo viikkoja käynnissä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden mielenosoitus. Paikalla on ollut myös sitkeä vastamielenosoitus. Leireistä on käyty keskustelua kovin sanoin.
–Helsingin kaupunki kunnioittaa kaikkien, myös turvapaikanhakijoiden oikeutta osoittaa mieltään. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on antanut Helsingin kaupunginhallitukselle tiedonannon, ettei kaupungilla tai poliisilla ole aikomusta puuttua rauhanomaisesti sujuneeseen mielenilmaukseen, Sinnemäki kommentoi.
Hän kehuu myös helsinkiläisten toimintaa.
–Kun Suomen hallitus käänsi selkänsä, helsinkiläiset eivät kääntäneet. Helsinkiläiset näyttivät, että he tukevat kotimaidensa sotaa ja vainoa paenneita ihmisiä. Helsinkiläiset toivat poliisilaitoksen pihalla rekisteröitymistä odottaville turvapaikanhakijoille ruokaa ja majoittivat ihmisiä koteihinsa. Helsinkiläiset keräsivät vastaanottokeskusten asukkaille lämpimiä vaatteita talveksi. Helsinkiläiset ovat tukeneet mielenosoittajia, kun tässä kaupungissa vähemmistössä olevien rasistien viha purkautuu väkivaltaisin sanoin ja teoin. Helsinkiläiset järjestivät Rautatientorin mielenosoitukselle talkoovoimin tukikonsertin ja ruokaa, kerhoja vastaanottokeskusten lapsille, jalkapallo-otteluita nuorille ja useita mielenosoituksia osoittaakseen, että me emme hyväksy rasismia. Me sanomme tervetuloa.
Rautatientorin leirien hajottamista ovat vaatineet muun muassa kansanedustaja Tom Packalén (ps.),ylikomisariona työskentelevä kokoomuksen kuntavaaliehdokas Dennis Pasterstein ja Helsingin kaupungin rakennusvirastoa valvovan yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja Terhi Koulumies (kok.).
–Käpertymällä sisäänpäin ja sulkemalla silmämme me emme menesty. Vihan, kyräilyn ja rasismin sijaan me tarvitsemme yhteiskunnan ja kaupungin, jossa tänne tulevat voivat tehdä muutakin kuin miettiä, saavatko myös perheensä turvaan. Uuden elämän rakentaminen ja uuteen yhteiskuntaan sopeutuminen on mahdotonta, jos huoli muualle jääneestä perheestä on valtava, Sinnemäki vastaa.
Hänen mukaansa Suomessa tulisi nyt miettiä, miten ikääntyvän väestön maassamme mahdollisimman moni saataisiin töihin.
–Heikoimmassa asemassa olevien kyykyttämisen sijaan meidän on tuettava nopeaa ja sujuvaa kotoutumista, varmistettava, että lapset oppivat jo varhaiskasvatuksessa riittävän hyvän kielitaidon pärjätäkseen koulussa.