maanantai 17. huhtikuuta 2017

Iltalehti: Yle julkaisi nostalgisen Hymyhuulet-sketsisarjan - varoittaa katsojia: "Ohjelma on tänä päivänä rasistinen"

Iltalehti: Yle julkaisi nostalgisen Hymyhuulet-sketsisarjan - varoittaa katsojia: "Ohjelma on tänä päivänä rasistinen" 17.4.2017

Hymyhuulet-sarja on nähtävillä Yle Areenassa. Ohjelman saatetekstissä varoitetaan rasistisesta sisällöstä.

Areenassa on katsottavissa huhtikuuhun 2018 saakka nostalginen Hymyhuulet-sarja. Sketsiohjelmaa tehtiin vuosina 1987-1988. Sarjan tähtinä nähtiin muun muassa Pirkka-Pekka Petelius, Aake Kalliala, Ville Virtanen, Pirjo Luoma-aho, Antti Raivio ja Tiina Pirhonen.

Kohua aiheuttanut sarja parodioi etenkin vähemmistöjä, kuten romaneita ja saamelaisia. Ohjelmasta muistetaan muun muassa Nunnuka-nunnuka-lai-lai -laulua laulaneet saamelaismiehet, Peteliuksen ja Kallialan näyttelemät Naima-Aslak ja Soikhiapää. Myös Raivion ja Virtasen näyttelemän kaksikon Akin ja Turon Auts töks töks! -hokema on jäänyt elämään.

Nyt Areenassa julkaistun sarjan saatetekstissä on varoituksia ohjelman poikkeavasta sisällöstä:

”HUOM: ohjelma, jonka olet näkemässä, on tänä päivänä rasistinen. Tällaista ei enää Suomessa tehtäisi. Tämä ohjelma pitää nähdä ja tulkita sen hetken yhteiskunnan ja yhteiskunnallisen tilanteen kontekstissa, osana suomalaista televisiohistoriaa."

Yle kertoo, että aikanaan kohahduttanut ohjelma on esimerkki 1980-luvun televisioviihteestä. Vuonna 1988 ohjelman saamelaisvitseistä valitettiin television ohjelmaneuvostoon, joka kuitenkin antoi niille hyväksyntänsä. Sarjan ohjaaja Kari Kyrönsepän tavoitteena oli vähemmistöryhmiä kohtaan tunnettujen ennakkoluulojen ravistelu. Ajatuksena oli, että katsojat saavat itse itsensä kiinni ennakkoluuloistaan. Ylen artikkelissa myönnetään, että ”tänä päivänä Hymyhuulien vähemmistökulttuuria kuvaavat sketsit näyttäytyvät yhä selvemmin rasistisina ja sellaisia tuskin enää tehtäisiin.”

Yle Areenan varoitusteksti nostettiin esiin Twitterissä pääsiäisen aikaan.