Iltalehti: Hallitus törmäyskurssilla pakolaiskiintiöstä - Risikko Ylellä: Komissio patistaa ottamaan lisää pakolaisia 16.9.2017
Sisäministerin mukaan pakolaiskiintiön nostaminen parantaisi Suomen asemaa tulevissa taakanjakoneuvotteluissa.
Sisäministeri Paula Risikko (kok) sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että Euroopan komissio patistaa EU-maita ottamaan lisää kiintiöpakolaisia.
- Komission tavoite on, että jokainen maa ottaisi vastaan enemmän pakolaisia, ja varmaan tulee meitä muistuttamaan siitä, että olemmeko aivan varmoja, ettei autettaisi tällä lailla, Risikko ennakoi Ykkösaamussa.
Risikko on esittänyt Suomen pakolaiskiintiön palauttamista 750:stä takaisin 1050:een. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kertonut olevansa valmis nostamaan pakolaiskiintiön väliaikaisesti 2000:een nykyisestä 750:stä.
Sampo Terhon (s) mukaan pakolaiskiintiön maltillisesta nostamisesta voidaan keskustella, kun maahanmuuttojärjestelmän kustannukset on saatu paremmin hallintaan.
Suomeen otetaan pakolaiskiintiössä henkilöitä, jotka YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu UNHCR on katsonut pakolaisiksi. Risikon mukaan komissio patistaa EU-maita ottamaan pakolaisia vastaan nimenomaan "laillisia reittejä" pitkin.
Komissio arvostelee "kapinamaita"
Risikon mukaan pakolaiskiintiön nostaminen parantaisi Suomen neuvotteluasemaa, kun EU-maiden pitää päättää syksyllä "vastuunjaosta".
- Puheenjohtajamaa Viro on käymässä kahdenvälisiä keskusteluja maitten kanssa, että miten vastuunjakoa voitaisiin tehdä, kun hätä on suuri. Tämä (kiintiöpakolaismäärän nostaminen) olisi paras tapa, koska voisimme olla varmoja, että heillä on jo pakolaisstatus, Risikko perusteli Ykkösaamussa.
Turvapaikanhakijoita on siirretty kahden viime vuoden aikana EU-maihin Italiasta ja Kreikasta, mutta järjestely päättyy syksyllä. Ilta-Sanomat kertoi heinäkuussa, että Suomi on lähestulkoon täyttänyt velvollisuutensa - 2078 henkilöstä oli ottamatta vastaan vielä 293.
Unkari, Itävalta ja Puola eivät sen sijaan olleet ottaneet tuolloin Italiasta ja Kreikasta lainkaan turvapaikanhakijoita sisäisillä siirroilla vastaan.
- Tämä on vastoin maiden oikeudellisia velvoitteita eikä vastaa Kreikalle ja Italialle annettuja sitoumuksia eikä oikeudenmukaista vastuunjakoa. Lisäksi Tsekki ei ole osallistunut siirtojärjestelmän toimintaan lähes vuoteen, muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasioista vastaava EU-komissaari Dimitris Avramopoulos paheksui toukokuussa.