torstai 21. syyskuuta 2017

MTV: Selvitys maahanmuuton kustannuksista viipyy edelleen

MTV/STT: Selvitys maahanmuuton kustannuksista viipyy edelleen 21.9.2017
Turun Sanomat: Selvitys maahanmuuton kustannuksista luvassa vielä tänä syksynä

Maahanmuuton kustannuksia koskevan selvityksen valmistuminen ja julkaisu venyy edelleen, sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan.

Hallitusohjelmassa mainitun selvityksen oli alun perin määrä olla valmis toukokuussa. Heinäkuussa sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin, että selvitys julkaistaan aikaisintaan syyskuun lopulla.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastajan Jere Päivisen mukaan selvityksen valmistumisen ja julkaisemisen ajankohdasta ei ole minkäänlaista tietoa.

– Prosessi on edelleen käynnissä ja menee eteenpäin, Päivinen sanoi.

Päivisen mukaan selvityksen viivästymiselle ei ole mitään yksittäistä syytä.

Lykkäyksistä huolimatta Päivinen ei usko, että selvitys jäisi kokonaan julkaisematta.

– En usko, että sellaista tilannetta tässä kävisi, kuitenkin tässä on sen verran töitä tehty sen kanssa, Päivinen sanoo.

Perussuomalaiset halusi selvityksen maahanmuuton kustannuksista hallitusohjelmaan. Selvitys on perussuomalaisiin aiemmin kuuluneen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan vastuulla.

Mattila kuuluu nykyisin kesäkuussa perussuomalaisista irtautuneeseen Siniseen eduskuntaryhmään.


______________________________


Turun Sanomat: Selvitys maahanmuuton kustannuksista luvassa vielä tänä syksynä


Maahanmuuton kustannuksia koskeva selvitys valmistuu ja se julkaistaan vielä tänä syksynä, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) esikunnasta.

Hallitusohjelmassa mainitun selvityksen valmistuminen ja julkaisu ovat viivästyneet kuukausikaupalla. Alun perin selvityksen oli määrä olla valmis toukokuussa. Heinäkuussa sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin STT:lle, että selvitys julkaistaan aikaisintaan syyskuun lopulla.

Perussuomalaiset halusi riippumattoman selvityksen maahanmuuton kustannuksista hallitusohjelmaan, kun hallitusohjelmaa keväällä 2015 sorvattiin.

Selvitys on perussuomalaisiin aiemmin kuuluneen sosiaali- ja terveysministeri Mattilan vastuulla. Mattila kuuluu nykyisin Siniseen eduskuntaryhmään, joka irtautui kesäkuussa perussuomalaisista.

Mattilan erityisavustajan Kari Synbergin mukaan edelleen työn alla oleva selvitys julkaistaan vielä kuluvan syksyn aikana, viimeistään marraskuussa. Selvityksen viimeistelytyö on Synbergin mukaan parhaillaan käynnissä.

Synbergin mukaan selvityksen tekoa on hidastanut tehtävän vaikeus. Jo maahanmuuttajan käsitteen määrittely on osoittautunut haastavaksi. Esimerkiksi turvapaikanhakijoita ei Synbergin mukaan voida lukea maahanmuuttajiksi ennen kuin he ovat saaneet asianmukaisen statuksen.

– Maahanmuuttajien ryhmähän on hyvin heterogeeninen. Maahanmuuttajia ovat yhtä lailla pakolaistaustaiset henkilöt kuin esimerkiksi yritykseen tai yliopistoon tuleva erityisasiantuntija. Skaala on valtavan suuri. Tämä koskee monia eri väestöryhmiä, Synberg sanoo.

– Työ on ollut haastavaa ja sen vuoksi se on kestänyt kauemmin kuin ennakoitiin, mutta kyllä se tulee aikanaan.