maanantai 11. syyskuuta 2017

Yle: Pääministeri Sipilä: Olisin itse valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiön 2 000:een väliaikaisesti

Yle: Pääministeri Sipilä: Olisin itse valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiön 2 000:een väliaikaisesti 11.9.2017

Pakolaisten tulo, joka alkoi Eurooppaan 2015, vaatii yhä EU:n panostusta. Ylen Haloo Eurooppa -podcast-sarjan haastattelussa pääministeri Juha Sipilä katsoo, että taakanjaossa Suomen kannattaisi toimia kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta.

– Olisin itse valmis nostamaan Suomen kiintiön väliaikaisesti jopa 2 000 pakolaiseen.

Sipilä haluaisi päättää korotetuista kiintiöistä EU-tasolla ja aikoo viedä asiaa aktiivisesti eteenpäin.

Suomi on hoitanut 160 000 pakolaisen taakanjaosta osuutensa, mutta käännytyspolitiikka ja suhtautuminen turvapaikanhakijoihin jakavat pahasti Suomen hallitusta.

EU:n antama apu kriisialueille ei helpota tilannetta tarpeeksi nopeasti. Myös niiden pakolaisten määrä, joilla ei näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa ole mahdollisuutta palata kotiinsa on liian suuri.

Eurooppa on koti

Pääministeri Sipilä ei ole profiloitunut kovin äänekkäästi EU:n mieheksi, mutta sellainen hän sanoo olevansa.

– Edellisessä ammatissa olen ollut laajalti liikkeellä Euroopassa ja olen huomannut, että meillä on sama arvopohja. Me helposti nähdään kaikki negatiivinen ja näpertely, mutta kun yrityksessä toimi niin näki kehityksen ja miten valtavan hieno asia se oli, että meille tuli yhteinen valuutta käyttöön ja miten paljon se helpotti kaupan käyntiä ja miten paljon sisämarkkinat on helpottanut suomalaista vientiteollisuutta ja suomalaisia yrityksiä ja sitä kautta meidän työllisyyttä, luettelee Sipilä EU:n hyötyjä.

Entisenä yrittäjänä Sipilän sydäntä lähellä on tietysti kauppa. Vapaan kaupan merkitys on Sipilän mukaan paljon suurempi Suomelle kuin mitä osataan ymmärtää.

– Liittyminen Euroopan Unioniin on ollut elämäni hienoin asia, sanoo Sipilä.

Hän myöntää, että pääministeriys on antanut miehelle paljon aiempaa syvemmän ymmärryksen Unionin toimintaan ja tehtäviin. Venäjän vastaisista sanktioista Sipilä haluaisi eroon, koska ne haittaavat kaupan tekoa. Ratkaisua pitäisi etsiä ankarammin EU:ssa.
...