Iltalehti: Salamyhkäinen kokous venyi - Sipilä selittää poikkeuksellista vetoomusta: "Vihapuhe on kärjistynyt sosiaalisessa mediassa" 6.9.2017
Hallitus- ja oppositiopuolueiden puheenjohtajat sekä sinisen eduskuntaryhmän johtajat suuntasivat keskiviikkona heti eduskunnan täysistunnon alkamisen jälkeen pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan Helsingin Meilahdessa.
Maanantaina koolle kutsutusta kokouksesta tiedettiin etukäteen vain sen verran, että tarkoituksena oli keskustella Suomen viime aikojen turvallisuustilanteesta sekä siihen liittyvästä keskusteluilmapiiristä.
Muita puolueita edustivat kokouksessa puheenjohtajat, mutta perussuomalaisista paikalla oli puolueen 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ja sinistä eduskuntaryhmää edusti Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho.
Paikalle odotettiin myös poliisin ja sisäministeriön edustajia. Iltalehden tietojen mukaan kokoukseen osallistuikin sisäministeri Paula Risikko (kok).
Kokoukseen toi pientä salamyhkäisyyden tuntua se, että osallistujilta oli toivottu, ettei siitä kerrottaisi julkisuuteen.
Kokouksesta ei odotettu pitkää, mutta se venyi lopulta lähes kolmen ja puolen tunnin mittaiseksi. Osallistujat alkoivat lipua pois ministeriautoilla ja takseilla hieman ennen iltakuutta ja lopulta pääministeri Juha Sipilä (kesk) saapui Kesärannan portille mukanaan valkoinen paperiarkki.
Paperiin oli kirjattu kaikkien kokoukseen osallistuneiden ryhmien yhteinen lausuma, jossa oli tekstiä viiden kappaleen verran. Lausumassa muun muassa tuomitaan jyrkästi terrorismi kaikissa muodoissaan, samoin vihapuhe. Allekirjoittajat myös esittävät vetoomuksen "rauhallisen, tosiasioihin perustuvan ja kunnioittavan keskustelun" puolesta.
"Yhtenäisyys huolettaa"
Pääministeri Sipilän mukaan itse lausuma syntyi nopeasti eikä sen sanamuodoista neuvoteltu pitkään.
- Se, mitä paperilla on, syntyi varsin nopeasti keskustelun jälkeen. Me kävimme pitkän keskustelun kotimaisen turvallisuuden tilannekuvasta ja jokainen puheenjohtaja sai esittää siihen tarkentavia kysymyksiä. Sitten kävimme pitkän keskustelun myös siitä, että mitä me puheenjohtajat oikeasti voimme tehdä keskusteluilmapiirin kärjistymisen ehkäisemiseksi, Sipilä totesi.
- Puhuimme yleisestä ilmapiiristä ja kansalaisten turvallisuudentunteen heikkenemisestä. Myös Suomen yhteiskunnan yhtenäisyys huolettaa, sen eteen olemme kaikki valmiit tekemään töitä.
Sipilä perusteli poikkeuksellista tapaamista keskusteluilmapiirin kärjistymisen lisäksi "viime aikojen tapahtumilla", mutta ei tarkentanut, mistä kaikista tapahtumista on kyse.
- Totta kai takana on Turun tapahtumat, mutta onhan meillä aikaisemminkin ollut tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet viranomaisten turvallisuusarvioon. Mutta lähinnä tämä viime päivien keskusteluilmapiirin kärjistyminen oli syy siihen, että halusimme puhua rauhassa yhdessä.
Pääministeri ei avannut tarkemmin, minkälaisen turvallisuustilannepäivityksen puheenjohtajat saivat poliisijohdolta ja sisäministeriöltä esimerkiksi Jyväskylän maanantaisesta välikohtauksesta, jossa turvapaikanhakijat ja poliisi ottivat yhteen vastaanottokeskuksessa.
- Emme käyneet yksittäistapausten yksityiskohtaista käsittelyä läpi, mutta annamme tukemme suomalaisten viranomaisten toiminnalle ja tunnustamme oman roolimme lainsäätäjinä olla jatkuvasti kehittämässä järjestelmää, jos puutteita ilmenee, Sipilä muotoili.
"Ainutlaatuista"
Sipilä kehui yhteistä keskustelutuokiota ja sen lopputulosta harvinaiseksi.
- Jo se, että kaikkien puolueiden puheenjohtajat pystyvät kokoontumaan ja keskustelemaan hyvin avoimesti ja suoraan näistä kysymyksistä, on ainutlaatuista.
Sipilä toivoikin puheenjohtajien hyvän yhteishengen leviävän laajemmin ja lieventävän yleisen keskustelun kärjistymistä.
- Nykyisessä keskustelussa huolettaa se, että helposti syyttömät syyllistetään ja yhteiskunnallinen jakautuminen keskusteluissa kärjistyy.
- Vihapuhe on kärjistynyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelimmekin puheenjohtajien kesken paljon, millä tavalla pystymme vahvistamaan suomalaisten uskoa oikeusvaltioon, oikeusjärjestelmään ja viranomaisten luotettavuuteen.
Sipilän mukaan lopputuloksena syntynyt julkilausuma ei ollut tapaamisen alkuperäinen tarkoitus.
- Päätimme vain kokoontua ja sitten totesimme, että olemme aika monissa kysymyksissä yhtä mieltä koko kokonaisuudesta. Päädyimme sitten tuohon yhteenvetoon.
Keille se on suunnattu?
- Suomalaisille.