maanantai 14. joulukuuta 2015

Yle: Soini: Turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaa voidaan rajoittaa huomattavasti

Yle: Soini: Turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaa voidaan rajoittaa huomattavasti 14.12.2015

Ulkoministeri ottaisi mallia Tanskasta. Pohjoismaat yhtenäistävät maahanmuuttopolitiikkaa, jotta yksikään maa ei olisi turvapaikanhakijoille houkuttelevampi kuin toinen.

Tanska on Pohjoismaista rankimmin karsinut maahanmuuttajien etuja. Viime viikolla maan hallitus esitti, että poliisi voisi jatkossa takavarikoida turvapaikanhakijoilta käteistä rahoittaakseen kuluja. Elokuussa maa hyväksyi lain, jolla se lähes puolittaa turvapaikan saaneiden sosiaaliturvan.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) ottaisi Tanskasta mallia.

– Kyllä meilläkin sosiaaliturvaa ja sen anteliaisuutta voidaan rajoittaa huomattavasti. Sitä on muun muassa tehty Tanskassa, enkä minä ole huomannut, että se olisi rikkonut mitään sopimuksia, hän sanoi.

Elokuussa Tanska lähes puolitti turvapaikan saaneiden sosiaaliturvan. Tuolloin muun muassa YK:n pakolaisjärjestö arvosteli päätöksen rikkovan YK:n pakolaissopimusta.

Pohjoismaat hakevat yhtä tiukkaa linjaa

Pohjoismaiden ulkoministerit tapasivat maanantaina Brysselissä EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä. Maat vaihtoivat tietoja, miten turvapaikanhakijoita kohdellaan eri maissa. Soinin mukaan naapurukset yrittävät välttää epätervettä kilpailua.

Se näyttää tarkoittavan, että yhden maan kiristäessä turvapaikkapolitiikkaa muutkin kiristävät. Suomi julkisti viime viikolla 80-kohtaisen ohjelman, jotta politiikka olisi yhtä tiukkaa kuin vähän aiemmin linjaansa kiristäneen Ruotsin.

Soini: pohjoismainen hyvinvointimalli ei kestä pitkän päälle

Soini perustelee näkemyksiään houkuttelevuuden vähentämisestä Euroopan kantokyvyllä.

– Se on selvä, että pitkän päälle Euroopan unioni, sen sosiaalinen malli ja pohjoismainen hyvinvointimalli eivät kestä, jos tämä jatkuu.

Soini vaatii muita unionimaita kantamaan yhtä paljon vastuuta kuin suhteessa eniten turvapaikanhakijoita vastaanottaneet Ruotsi, Saksa, Itävalta, Suomi ja Hollanti.

– Jos EU on solidaarisuusyhteisö niin kuin se mainostaa, ei voi olla niin, että muutama maa kantaa tästä vastuun. Aletaan lähestyä sitä rajaa, ettei sitä pystytä hoitamaan.