tiistai 31. maaliskuuta 2009

Iltalehti: Tähtäin eduskuntaan


Iltalehti:
Tähtäin eduskuntaan
31.3.2009


Soinin hylkäämä Halla-aho vakuuttaa, ettei suunnittele omaa puoluetta.

Kohuehdokas Jussi Halla-ahon poliittinen tähtäin siirtyy europarlamentista eduskuntaan.

- Näillä näkymin eduskuntavaalit kiinnostavat, ellei mitään aivan ihmeellistä tapahdu, sanoo kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho, joka ei kelvannut perussuomalaisten eurovaaliehdokkaaksi.

Perussuomalaisten riveistäkö?

- Olen sitoutumattomana perussuomalaisten listoilla ollut tähän asti. Tämän tiiviimmäksi se suhde ei varmasti muodostu perussuomalaisten tai minkään muunkaan puolueen kanssa.

Halla-aho vakuuttaa, ettei suunnittele oman puolueen perustamista. Hän aikoo jatkaa Helsingin valtuustossa perussuomalaisten ryhmässä.

- Kaikki järjestelyt ovat voimassa toistaiseksi. Jos järjestelyt lakkaavat toimimasta, niin sitten niitä mietitään uudestaan. Mutta minulla ei omasta puolestani ole mitään ongelmaa perussuomalaisten kanssa.

Halla-ahon kannattajat keräävät kokoon 2 000 nimen valitsijayhdistystä, joka voisi vielä tuoda Halla-ahon ehdokkaaksi eurovaaleihin.

- Minä en ole tämän projektin kanssa tekemisissä. Mulla ei vilpittömästi ole mitään erityisiä suunnitelmia tuon asian suhteen.

Ei pettynyt, mutta kuitenkin

Halla-aho joutuu blogikirjoitustensa takia syytteeseen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän itse ei kuitenkaan usko, että ehdokkuus kaatui syytteeseen.

- Varmasti se joitakin ihmisiä on häirinnyt, mutta tuskin kukaan perussuomalainen haluaa ääneen myöntää, että tällaisilla poliittisin perustein nostetuilla syytteillä voidaan vaikuttaa ehdokasasetteluun.

Mikä se syy sitten oli, kateusko?

- En minä rupee niillä spekuloimaan.

Oletko pettynyt?

- En ainakaan siinä mielessä, että tämä olisi ollut jotenkin odottamatonta. Luulen että tämä on ollut helmikuusta lähtien selvä tämä asetelma.

Miten luonnehtisit suhdettasi Timo Soiniin?

- Meillä on ollut varsin mutkattomat ja asialliset välit. Eivät kovin tiiviit, mutta toimivat.



Mistä Kyse?

Maahanmuuttoa arvosteleva kielitieteilijä Jussi Halla-aho nousi kunnallisvaalien ääniharavaksi. Hän keräsi Helsingissä kolmetuhatta ääntä perussuomalaisten listalla. Kampanjaa hän kävi lähinnä nettikirjoituksillaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske nosti Halla-ahoa vastaan syytteen viime viikolla. Kalske katsoo, että Halla-aho yhdisti kirjoituksessaan islamin ja sen pyhät instituutiot pedofiliaan.

Halla-aho halusi ehdolle eurovaaleihin, mutta perussuomalaisten puoluehallitus ei häntä valinnut. Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan ehdokkuuden esti se, että Halla-ahon kannattajat keräsivät jo kaiken varalta nimiä omalle valitsijayhdistykselle. Hanketta pidetään toivottomana. Valitsijayhdistyksen ehdokkaana europarlamenttiin pääseminen vaatisi sadantuhannen äänen vyöryn.

Timo Soini ilmoittautui yllättäen viikonvaihteessa itse perussuomalaisten kärkiehdokkaaksi. Hän aikoo osallistua myös 2011 eduskuntavaaleihin.