lauantai 14. maaliskuuta 2009

YLE: Vistbacka rajoittaisi maahanmuuttoa


YLE Uutiset:
Vistbacka rajoittaisi maahanmuuttoa
14.3.2009


Raimo Vistbackan kolumni:
Hallituksen turvapaikkaohjelma epäonnistunut


Kansanedustaja Raimo Vistbackan mielestä maahanmuuttopolitiikka on liian vapaamielistä. Syyn Vistbacka vierittää hallituksen niskoille.

Kansanedustaja Raimo Vistbacka epäilee nettikolumnissaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvun räjähtävän käsiin.

Syy hakijamäärän kasvuun on Vistbackan mukaan hallituksen vapaamielisessä maahanmuuttopolitiikassa ja ulkomaalaislain muutosesityksessä, jotka ovat kiirineen ammattivälittäjien tietoisuuteen.

Vistbacka toteaa, että jos tulijat halutaan oikeasti integroida yhteiskuntaan, tulijamääriä ei voi enää kasvattaa.

- Hallituksen on otettava lusikka kauniisti käteensä ja myönnettävä epäonnistumisensa. Turvapaikanhakijoiden käsittelyyn on lisättävä kiireellisesti henkilökuntaa, jottei käsittelyajat tule venymään pitkälle yli vuoden, kuten nyt on vaarana. Se ei ole kenenkään etu, sanoo kansanedustaja Raimo Vistbacka Pohjanmaan uutisten ja Radio Keski-Pohjanmaan nettikolumnissa.

----------------

Raimo Vistbackan kolumni:

Viime aikoina eduskuntaa on keskusteluttanut niin hallituksen ilmoitus joustavan vanhuuseläkeiän alarajan nostamisesta 65 vuoteen kuin hallituksen harjoittama maahanmuuttopolitiikkakin.Maahanmuuttoa koskevassa keskustelussa ovat käsitteet menneet usein sekaisin. Samaan kastiin sotketaan muun muassa niin kiintiöpakolaiset, paluumuuttajat, turvapaikanhakijat, työperäiset maahanmuuttajat kuin niin sanotut ankkurilapsetkin.

Onpa eläkeiän nostamista perusteltu jopa sillä, että sillä voidaan hillitä maahanmuuttoa. Tarkoitettiinkohan tuolla perustelulla turvapaikanhakijoita vai työperäistä maahanmuuttoa? Tosiasia kuitenkin on, että Matti Vanhasen nykyhallituksen aikana, jolloin maahanmuuttoasioita hoitaa ministeri Astrid Thors, on turvapaikanhakijoiden ja ankkurilasten lukumäärä kasvanut räjähdysmäisesti.

Vuonna 2007 turvapaikanhakijoita oli 1 500 ja viime vuonna heitä oli yli 4 000. Kuluvan vuoden tammikuussa näitä hakijoita oli jo noin 500 ja yksin tulleita alaikäisiä ankkurilapsia yli sata. Maahanmuuttovirasto on arvioinut, että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa tänä vuonna jopa 6 000:een. Hakijoiden määrähän laski vuosittain 2000-luvun puolen välin paikkeilla, kun ulkomaalaispolitiikasta vastasi silloinen ministeri Kari Rajamäki.

Syitä hakijoiden määrän suureen kasvuun ei virallisesti ole esitetty, mutta itse arvioin syyn johtuvan siitä, että hallituksen harjoittama vapaamielinen maahanmuuttopolitiikka ja hallituksen aikoinaan antama yksimielinen ja kestämätön ulkomaalaislain muutosesitys on kiirinyt ammattimaisesti ihmisiä välittävien tahojen tietoisuuteen. Onneksi eduskunnan hallintovaliokunta sai lakiesitykseen joitakin tiukennuksia.Samanaikaisesti muissa pohjoismaissa maahanmuuttopolitiikkaa on tiukennettu.

Turvapaikanhakijathan ovat jopa julkisuudessa kertoneet kuinka he ovat maksaneet suuriakin summia ihmissalakuljettajille päästäkseen Suomeen siinä toivossa, että saavat täältä turvapaikan ja voivat sen jälkeen hakea perheen yhdistämistä. Näistä lausunnoista voi päätellä, että kyseinen välitystoiminta on kannattavaa ja kasvavaa liiketoimintaa rikollisille.Oma käsitykseni on, että mikäli hallitus ei pikaisesti muuta turvapaikkapolitiikkaansa niin se räjähtää pian käsiin.

Jo nyt eri puolilla maata lehdissä on otsikoita, että vanhat vastaanottokeskukset ovat täynnä ja uusia pitäisi saada. Osaa turvapaikanhakijoista majoitetaan jo hotelleihin. TE-keskukset kartoittavat sisäasiainministeriön pyynnöstä eri kunnista tietoja, jos niistä löytyisi halukkuutta ottaa vastaan turvapaikanhakijoita – joko aikuisia tai ilman huoltajaa saapuvia alle 16-vuotiaita.

Useimmiten kunnat ilmoittavat, ettei niillä ole mahdollisuutta ottaa vastaan turvapaikanhakijoita. Uskon, että suurena syynä tähän on hallituksen harjoittama politiikka. Kunnalle maksetaan pakolaisaseman saaneista henkilöistä laskennallinen korvaus kolmen vuoden ajalta. Korvaus on yli 7-vuotiaan osalta noin 1 900 euroa/vuosi sekä korkeintaan 7-vuotiaasta runsaat 6 200 euroa/vuosi. Lisäksi kunnalle korvataan henkilön toimeentulotuen kustannukset kolmen vuoden ajalta.

Kunnissa ilmeisesti arvioidaan, ettei maksettava korvaus kata läheskään niitä kustannuksia, joita näistä henkilöistä kunnalle aiheutuisi. Lisäksi kolmen vuoden määräaika on aivan liian lyhyt, koska useimmiten niin sanottu kotoutuminen ei siinä ajassa vielä onnistu. Kunnilla on jo nyt tekemistä selviytymisessä peruspalvelujen tarjoamisessa kuntalaisilleen.

Hallituksen on otettava lusikka kauniisti käteen ja myönnettävä epäonnistumisensa. Turvapaikanhakijoiden käsittelyyn on lisättävä kiireellisesti henkilökuntaa, jottei käsittelyajat tule venymään pitkälle yli vuoden kuten nyt on vaarana. Se ei ole kenenkään etu.

On muistettava, että ministeriön ilmoituksen mukaan esimerkiksi vastaanottokeskuksessa asuvan yhden alaikäisen turvapaikanhakijan kustannus veronmaksajille on vuodessa noin 57 000 euroa. Lisäksi kunnille maksettavaa korvausta on korotettava vastaamaan ainakin todellisia kustannuksia sekä maksatusmääräaikaa on pidennettävä muutamalla vuodella.

Lopuksi haluan todeta paljon turvapaikanhakijoiden kanssa työskennellyttä henkilöä mukaillen: Jos halutaan oikeasti integroida nämä nuoret yhteiskuntaan, tulijamääriä ei voi tästä kasvattaa ja vaikka Suomeen otettaisiin joka vuosi kymmeniä tuhansia pakolaisia, maailman ongelmat eivät sillä ratkea.